Det han inte uppgav då var att Göransson samtidigt var föremål för ett personärende som utreds av SD:s riksorganisation, efter en anmälan som skickades in av kollegan i regionpolitiken, oppositionsråd Marianne Sandström.
Ärendet väcktes förra fredagen.
– Det handlar om ett tiotal medlemmar som anser sig har blivit dåligt behandlade och bemötta av Per Göransson. En återkommande jargong som han har haft, säger Marianne Sandström.
Bland de medlemmar som kan ha blivit negativt utsatta av Göranssons ledarstil finns bland SD-företrädare i distriktet men även i Luleåföreningen, med sina två falanger.
– SD Luleå har upplevts som toppstyrt av Göransson och hans "klick". Han har suttit på tunga positioner, varit en reell maktfaktor i partiet. Samtidigt har han ifrågasatt folks intelligens och kompetens, inte stöttat utan gått hårt åt partikamrater som har varit nya i sina positioner och snarare behövt stöttning.
Enligt Sandström är Göranssons agerande så olämpligt att han skulle ha blivit utesluten från partiet, om han inte självmant klev av sina uppdrag i stället.
– Visst kan man ställa sig frågan varför han går ut med sitt avhopp nu, när det sammanfaller med att han hade kniven mot strupen och faktiskt riskerade att bli utesluten, säger Sandström.
Per Göransson bekräftar att SD:s riksorganisation har kontaktat honom, sedan personärendet väcktes. Samtidigt vänder han sig kraftfullt mot Marianne Sandströms resonemang om att han kände sig pressad att lämna partiet på grund av det.
– Det här är bara "skjut budbäraren", ett klassiskt sätt att försöka bli av med den som larmar om missförhållanden. Jag riskerar absolut inte uteslutning. Det är inte första gången det väcks personärenden mot mig och jag har alltid friats, då allting bara har varit illvilliga rykten och svammel.
I tidigare artiklar har han riktat hård kritik mot SD:s övriga distriktstyrelse som Göransson menar har misskött partikassan. Han har också förmedlat dokumentation till Norr Media, i form av kvitton som ska påvisa detta.
Enligt honom själv försökte han som distriktsordförande styra upp rutinerna och partiarbetet, och Göransson tror att det är därför som vissa medlemmar har känt sig orättvist behandlade.
– Jag har fått vara hård ibland. Det har exempelvis funnits medlemmar som stod på stan och sa ”SD tycker så här, men det gör inte jag”, vilket blir märkligt. Sen struntade en styrelseledamot i protokollföringen. ”Då måste du sluta med uppdraget”, sa jag. Det kan säkert upplevas som hårt men även revisorerna har sagt ifrån om det.
Göransson menar att han under en längre tid var utsatt för smutskastning inom SD Norrbotten och SD Luleå, vilket fick honom att fundera på att lämna politiken.
En sms-konversation med en bundsförvant visar att han övervägde att hoppa av i mars, på grund av alla interna strider och personliga problem för partiaktiva.
I dag uppger han att sortin borde ha skett ännu tidigare.
– Jag ångrar att jag inte hoppade av då men en partivän stoppade mig, för Luleåföreningens skull. Ett felsteg. Man ska alltid lita på sina egna tankar, säger Göransson.