Ett halvår innan riksdagsvalet ifjol presenterade ledande politiker i Sverigedemokraterna ett tungt vallöfte. Förslaget innehöll en permanent sänkning av bränsleskatten, en kraftigt sänkt reduktionsplikt och en sänkning av momsen.
Totalt skulle det innebära en sänkning med 6,50 kronor per liter bensin och 10 kronor för dieseln.
Men löftet landade platt.
När vi når Marianne Sandström, som till vardags bland annat sitter som oppositionsråd i region Norrbotten, säger hon sig ha förståelse för att de med dieselbilar kokar av ilska just nu.
– Men vi kommer att få se en sänkning från 1 januari 2024, som det har utlovats, säger Marianne Sandström med hänvisning till budgetpropositionen som presenterades på onsdagen.
Ett förslag som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och SD, som inrymmer en sänkning av skatten på bensin med 1,64 kronor.
För dieseln utlovas en sänkning med 43 öre.
En sänkning på 43 öres är inte speciellt mycket?
– Nej, det är inte så mycket. Det här är något som vi håller högt på agendan och som vi arbetar med, för att se sänkta priser. Vi förstår problematiken.
Kan du förstå att befolkningen känner sig svikna av Sverigedemokraterna på grund av vallöftet?
– Det kan jag absolut ha förståelse för. Själv hade jag också kunnat önska att det såg annorlunda ut, med tanke på att jag själv kör ett antal 100 mil i veckan. Jag känner själv en viss frustration att man får jobba sakta genom det politiska systemet.
På frågan hur Marianne Sandström kommenterar Maria Granbergs tankar, att det till och med är dyrt att föda barn, säger hon:
– Det där är faktiskt någonting som vi inom SD har drivit inom politiken. Vi hade till exempel velat se slopade parkeringsavgifter på alla våra sjukhus länet. Vi kommer också att lämna ett förslag på slopad egenavgift vid sjukresor när det gäller barn. Det ska inte vara en klassfråga.
Egenavgiften är i dag 200 kronor, vilket innebär att den i princip äter upp reseersättningen på 25 kronor milen om medborgarna tvingas resa för sjukvård, förklarar Sandström.
Hon säger avslutningsvis:
– Jag kan förstå besvikelsen. Men jag tror att läget hade varit ännu värre om vi hade haft ett annat majoritetsstyre i Sverige i dag. Utifrån förutsättningarna gör vi vad vi kan för att hålla bränslepriserna nere.