Schymans utspel: Använd militärens resurser till annat

De pengar som satsas på försvaret behövs bättre i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Det menar Gudrun Schyman. "Vi behöver ställa om", säger hon.

Valrörelse. Som tidigare går Feministiskt initiativ in i valrörelsen i rosa, den här gången med parollen "Klart vi kan". Under "Homepartyt i Örnässkolans aula, slog partiledaren Gudrun Schyman fast att partiet den här gången kommer att ta sig in i riksdagen.

Valrörelse. Som tidigare går Feministiskt initiativ in i valrörelsen i rosa, den här gången med parollen "Klart vi kan". Under "Homepartyt i Örnässkolans aula, slog partiledaren Gudrun Schyman fast att partiet den här gången kommer att ta sig in i riksdagen.

Foto: Peter Johansson

Luleå2018-03-14 22:03

Läs mer: Rejält uppsving.

Med 3,12 procent av rösterna summerade Feministiskt initiativ riksdagsvalet 2014 med kluvna känslor. Noteringen var det överlägset bästa sedan partiet bildades, men samtidigt en siffra irriterande nära fyraprocentsspärren.

Nu rusar partiet in i den fjärde raka riksdagsvalrörelsen – med bland annat ett "Homeparty" på Örnässkolan i Luleå. Ett koncept som introducerades inför förra valet.

Då passar Gudrun Schyman på att leverera en politisk käftsmäll, riktat mot militären i Norrbotten: ställ om verksamheten och överför resurserna till det civila samhället.

– Andra vill satsa på det territoriella försvaret. Gigantiska summor som majoriteten av partierna vill satsa för utveckla det militära försvaret. Vi menar att det är fel väg att gå – på goda grunder, säger Gudrun Schyman som leder Feministiskt initiativ in i valrörelsen som partiledare tillsammans med Gita Nabavi.

Grunden till kraven är en påstådd hotbild som saknar verklighetsgrund, hävdar Schyman.

– De är en prognos av att det möjligen skulle kunna hända någonting. Men det går ju inte att försvara Sverige med militära medel. Det finns ju ingen möjlighet. Jag kan ju inte se det scenario där vi skulle dra en lättnadens suck över att vi har stridsvagnar på Gotland. Sverige är ju del i en upprustningsspiral som pågår i hela världen och det är ju stormakterna som pressar på.

Vad säger du då till de som har sitt arbete inom militären här uppe?

– Det finns väldigt mycket kunskaper och kompetens inom det militära försvaret, som vi kan behöva i det civila försvaret utav samhället. Vi behöver ett flyg och vi behöver spaningsflyg. Men det måste inte vara militärt.

Gudrun Schyman tror inte heller att fler poliser löser problematiken med mäns våld mot kvinnor. En verklighet vars fula ansikte synliggjordes av Metoo-rörelsen.

– Det handlar om att inse att den största våldsproblematiken vi har i Sverige är den som kvinnor utsätts för. Det är närvarande dygnet runt och det är verkligt. Det är inga påhittade saker.

Men är det då inte viktigt att satsa på polisen?

– Om vi så skulle få 5000 poliser fler, så löser det inte det vi rubricerar som mäns våld mot kvinnor, eller våld i namn av heder.

Schyman fortsätter:

– Det sprids en rädsla, och så vill man ha hårdare tag. Vi tror ju inte att det är hårdare tag som löser problematiken, utan det är socialpolitik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om