Satsningen börjar ge resultat – fler tjejer väljer F 21

F 21 strävar efter att bli en mer jämställd organisation. Och satsningen har redan börjat ge resultat. "Det är skitkul", säger 19-åriga Felicia Persson.

Just nu genomför lumparna sina förövningar på F21:s skjutbana. Totalt utbildar sig 129 värnpliktiga vid flygflottiljen i Luleå.

Just nu genomför lumparna sina förövningar på F21:s skjutbana. Totalt utbildar sig 129 värnpliktiga vid flygflottiljen i Luleå.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2021-02-05 09:00

Just nu är över 30 procent (41 av 129) värnpliktiga kvinnor.

– Jag tycker att det är jättebra att F 21 gör den satsningen, säger Umeåbon Felicia Persson som utbildar sig till hundförare på flygbassäkerhetsplutonen.

– På min pluton är fyra av 41 tjejer. Men i flera plutoner är tjejerna i majoritet – det är kul. Försvaret har ju satsat mycket på att det ska finnas fler tjejer och det är viktigt med en bra mix.

19-åriga hundföraren Klara Liljebrand från Sandviken håller med.

– Det behövs verkligen.

undefined
Klara Liljebrand, 19 år, från Sandviken, är en av fyra tjejer vid Flygplatssäkerhetsplutonen.

Båda berättar att Luleås satsning skapade ett intresse när de funderade över var de ville göra sin värnplikt.

Det händer många saker just nu på F 21.

De närmaste åren väntar stora satsningar för flygflottiljen som har börjat växla upp efter några tuffa år med nedskärningar och mindre verksamhet.

2025 är målet att ungefär 400 värnpliktiga ska rycka in. Det innebär i sin tur att F 21 skriker efter mer personal.

– Vill jag ha jobb efter muck så får jag troligen det inom försvarsmakten, säger Felicia Persson som har fått mersmak under sina sex månader i Luleå.

– Som det känns just nu är det här något jag vill fortsätta med i framtiden också. Helst av allt hade jag velat försöka få en plats som hundförare här i Luleå efter muck.

undefined
Felicia Persson, 19 år, från Umeå, har fått mersmak och hoppas kunna stanna i Luleå och arbeta som hundförare.

19-åringen berättar att ett arbete som militär inte har varit ett självklart val tidigare.

– Lumpen var inget jag hade tänkt speciellt mycket på, exempelvis ville inga av mina tjejkompisar göra det. Men jag kände att det var ett bra år att köra efter gymnasiet, då hade jag tid att fundera klart på vad jag vill göra i framtiden.

Hon ångrar sig inte i dag när tre månader återstår av utbildningen.

– Ända sedan inryckningen har jag trivts hur bra som helst. Jag gillar gemenskapen och att man ständigt får testa och lära sig nya saker.

Bredvid henne nickar den 19-årige gruppchefen Benjamin Hamdani från Ånge instämmande.

– Precis som Persson säger, gemenskapen är underbar, säger Hamdani som också kan se en framtid inom Försvarsmakten efter värnplikten är avslutad.

undefined
Felicia Persson, 19, Benjamin Hamdani, 19, och Alexis Cortes, 22 år nämner alla att den fina gemenskapen är en av de bästa sakerna med att tjänstgöra vid F21.

Anton Nyström, 34, som är plutonchef på flygbassäkerhet, har arbetat vid F 21 sedan 2010. Han berättar att det är roliga tider numera. Det är stora skillnader jämfört med hur det såg ut för bara några år sedan.

– Roligt att vi har börjat växla upp igen med mer resurser och värnpliktiga. Man skulle kunna säga att försvaret har lite växtvärk, säger Nyström.

Erik Grönberg, som är ställföreträdande kompanichef, fyller i och utvecklar Nyströms tankar om växtvärk:

– En utmaning för oss. Vi är få som ska utbilda många, det är mycket hårt jobb. Men att se hur vi ökar i volym är kul och ger framåtanda och driv.

Det är inte bara personalstyrkan vid F 21 som behöver fyllas på med numerär. En annan utmaning ligger på att förändra och förbättra de materiella delarna inom försvaret där nya materielsystem, vapensystem och plattformar ska utvecklas.

– Det är roligt att vara med om det här, säger Erik Grönberg.

– När jag gjorde värnplikten här i Luleå 2001 var det fortfarande förbandsnedläggningar. Det är kul att vara med om när det går uppåt också.

Han är extra glad över att F 21:s arbete med att skapa en mer jämställd organisation går framåt.

– Bara positivt, säger Grönberg och får medhåll av plutonchefen Nyström.

– Försvarsmakten har satsat väldigt hårt på jämställdhet. Jag skulle vilja säga att F 21 nog är ledande i Sverige.

undefined
Erik Grönberg (ställföreträdande kompanichef)och Anton Nyström (plutonchef).
F21

I dag har F21 cirka 630 anställda. I en tidigare intervju har flottiljchefen Claes Isoz bedömt att förbandet är inne i en stark expansionsfas.

Inom tre år hoppas F21 kunna utbilda 400 värnpliktiga i Luleå och ha utökat antalet flygtimmar från dagens 3 000 till närmare 4 000.

"Vi kommer att behöva växa till över 700 anställda inom tre år. För att klara det behövs en rad olika yrkesgrupper. Det är en naturlig utveckling med tanke på att vi utbildar allt fler värnpliktiga", sa Isoz den 16 december

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!