Det slås fast i den Länstransportplan som landshövdingen skrivit under och som nu skickas vidare till regeringen.
Länstrafikplanen handlar om satsningar på kommunikationer i Norrbotten under perioden 2014 till 2025. Länsstyrelsen och landshövding Sven-Erik Österberg poängterar att länet med sin höga tillväxt och näringslivets stora investeringar, behöver mera pengar för högre satsningar på infrastruktur.
Staten satsar 817 miljoner kronor under tidsperioden. Pengarna används till ungefär 50 procent på namngivna satsningar som 97:an mellan Luleå och Boden och väg 373 i Piteå kommun.
Den andra hälften används i så kallade potter för bidrag till och effektiviseringar av kollektivtrafik, gång- och cykelvägar och till det kommunala vägnätet i hela länet. I Luleå får till exempel Björkskataledens förlängning bidrag med en miljon kronor under 2014.
Europavägarna och de nationella järnvägarna, till dessa används pengar i en nationell transportplan. Det innebär att i första hand E10 inte finns med i Länstransportplanen, trots att vägen är i stort behov av åtgärder.
Istället handlar det om riksvägar och mindre vägar än så. I planen finns bland annat satsningar på cykel- och gångväg mellan Reveln och Björsbyn, satsningar som görs redan 2014. Pengar satsas också på andra åtgärder för att underlätta för gående och cyklister i samband med de nationella vägarna.
Men det är som sagt riksväg 97 och väg 373 som tar de mesta pengarna i anspråk. 97:an är navelsträngen mellan Luleå och Boden och väg 373 behöver byggas om, dels på grund av den höga trafikintensiteten och dels därför att där forslas mycket av det material som behövs för satsningen på vindkraft i Markbygden.
Enligt plan ska nästan 297 miljoner kronor satsas på riksväg 97 fram till 2025. Kommunerna har förskotterat mycket av dom pengarna, men ska ha sina pengar tillbaka.
Men länsstyrelsen pekar i planen också på andra åtgärder som måste genomföras. I Norrbotten finns ett omfattade vägnät, men det är mycket glest och underhållet är eftersatt.
I länstrafikplanen talas också om tätortsnära åtgärder, exempelvis bidrag till kommunala vägar. Ett sorgebarn är transporterna från gruvområdena, både de som är i drift i dag och de kommande.