Satsning på unga mattesnillen

Luleå får en av tio elitutbildningar som startar i höst.  I hård konkurrens med ett 70-tal andra skolor får Luleå gymnasieby tillstånd att starta en spetsutbildning i matematik och naturvetenskap.

UTVALD I HÅRD KONKURRENS. Rektor Stefan Wikén (mitten) och lärarna Kent Björkbom (till vänster) och Alf Juhlin glädjer sig åt Skolverkets beslut att Luleå gymnasieby får starta en spetsutbildning i matematik.

UTVALD I HÅRD KONKURRENS. Rektor Stefan Wikén (mitten) och lärarna Kent Björkbom (till vänster) och Alf Juhlin glädjer sig åt Skolverkets beslut att Luleå gymnasieby får starta en spetsutbildning i matematik.

Foto: Andreas Wälitalo

LULEÅ2009-01-16 06:00
Skolverkets beslut innebär att 26 elever får möjlighet att läsa extra mycket matematik under sin gymnasietid. Utbildningen startar till hösten och har riksrekrytering och sker i samverkan med matematikinstitutionen vid LTU. - Vi tycker det är både hedrande och en stor utmaning, säger rektor Stefan Wikén, en av de drivande krafterna bakom Luleås ansökan.Utmaningen för Luleå gymnasieby ligger i att få ut informationen om den nya utbildningen till alla niondeklassare, som ska välja till gymnasiet senast den 2 februari. För att Luleå ska bli mer attraktivt för mer långväga elever planerar skolan för vissa insatser.- Vi planerar att hjälpa till med boendet. Kommunen ordnar boende åt alla som går basketgymnasiet, vi vill ha ett liknande upplägg, säger Stefan Wikén.Positiva till spetsutbildningar
Magda Ljunggren och Patrik Hansson går tredje året på naturvetenskapsprogrammet. Magda Ljunggren hade inte tvekat om möjligheten att söka till en spetsutbildning hade funnits när hon skulle söka till gymnasiet. - Ja, jag hade varit intresserad. Jag går matte/datainriktning, säger Magda Ljunggren, 17.- Kanske. Jag är inte helt säker på att jag hade varit intresserad, säger Patrik Hansson, 18, som läser inriktningen natur med kurser i kemi och biologi.Vad är så roligt med matematik?- När man förstår så fattar man allt. Allt går att lösa bara man förstår grunderna, säger Magda Ljunggren.Båda är positiva till satsningen på spetsutbildningar i vissa ämnen, för elever som har särskild fallenhet och intresse. Rektor Stefan Wikén tycker det är viktigt att skolan erbjuder utmaningar för alla elever.- Den här gruppen elever har blivit bortglömda av skolsystemet. Vi måste ta vara på våra begåvningar, säger Stefan Wikén.Eleverna som antas till spetsutbildningen kommer att läsa 200 poäng mer matematik än de elever som läser mest matematik på det vanliga naturvetenskapsprogrammet. Därtill har eleverna möjlighet att läsa 30 högskolepoäng matematik under sitt sista år, parallellt med gymnasiestudierna. Den undervisningen ska förläggas till universitetet.
Eleverna ansöker med betyg och rekommendationsbrev från skolans rektor. Elever från hela Sverige kan söka till utbildningen.Samtliga sökande ska göra ett antagningsprov. Provresultaten gås igenom och en första gallring av de sökande görs. Betyg och rekommendationsbrev gås igenom vid en andra gallring. Vissa elever kan kallas till en intervju för att närmare granska elevens fallenhet för matematik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!