Satsning på svårt sjuka missbrukare

Länge efterfrågat, nu kan det bli verklighet. Ett beroendecentrum med vårdplatser i Sunderbyn.– Det är en stor seger, säger Tomas Häggström som länge drivit frågan.

ENTRÄGEN KAMP. Tomas Häggström, debattör och tidigare ordförande i brukarorganisationen RFHL, har länge kämpat för bättre missbruksvård i länet. Han tycker att beroendecentrumet är ett steg i rätt riktning.

ENTRÄGEN KAMP. Tomas Häggström, debattör och tidigare ordförande i brukarorganisationen RFHL, har länge kämpat för bättre missbruksvård i länet. Han tycker att beroendecentrumet är ett steg i rätt riktning.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2014-09-30 16:26

Som tidigare ordförande i RFHL, en intresseorganisation jobbar för bättre insatser till narkotika- och läkemedelsberoende, har Tomas Häggström varit aktiv i debatten om missbruksvården i länet. Förra året visade en revision att boende i Luleå eller Boden har större chanser att överleva beroendesjukdomar, än patienter i till exempel Gällivare och Kiruna. Samma rapport visade hur personer med missbruk bollas mellan kommuner och landsting.

– Missbruk handlar inte bara om själva drogen utan väcker även en massa andra frågor. Det behövs lika bra vård som när det gäller andra sjukdomar, säger Tomas Häggström.

Ett beroendecentrum med vårdplatser öppna för patienter från hela länet har länge funnits på önskelistan.

Sedan den 1 juli 2013 har kommuner och landsting skyldighet att ingå överenskommelser om beroendevården. Bakgrunden är att patienter ofta faller mellan stolarna. Vilket även framgick av den fjolårets rapport om missbruksvården i länet.

Landstingsstyrelsen beslutade på tisdagen att anta en överenskommelse med länets kommuner. Den 1 januari 2016 ska ett beroendecentrum med 12 vårdplatser för de svårast sjuka vara fullt utbyggt i Sunderbyn, landstingsdrivet men delfinansierat av kommunerna.

– Vi ser till exempel hur nätdrogerna ökar. Det kan komma in 15-åriga tjejer och man vet inte ens vad de har tagit. Missbruket har förändrats och det behövs spetskompetens, säger Britt Westerlund (S), landstingsråd.

Att planerna på en mer reglerad samverkan börjar få konturer, väcker försiktigt hopp hos Tomas Häggström.

– Flera år har vi kämpat. Inte bara jag utan även andra som också känner att det här är viktigt. När det gäller missbruk och beroende finns skäl till riktig specialistvård. Jag känner flera som har fått specialistvård och klarat sig bra. Det här är ett glädjande besked, säger han.

Landstingsdirektören Mats Brännström får uppdraget att bygga upp verksamheten i etapper. Som första steg öppnar missbruks- och beroendeenheten Boden/Luleå för patienter från hela länet, vilket är planerat den 1 januari 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om