Rektor Johan Sterte är väl medveten om att LTU valt en annan väg än sina konkurrenter.
– Ja, vi syns både på stan och på nätet. De andra syns bara på nätet, säger han.
Sterte berättar att övriga lärosäten följer LTU:s marknadsföring med intresse.
– Jag möts ibland av frågor från andra om hur gör ni? Och hur har ni råd med detta? Jag vet inte vad andra universitet lägger på sin marknadsföring men mitt intryck är inte att vi är särskilt dyra, säger han.
Sterte menar att den relativt billiga utomhusannonseringen och den mer påkostade annonseringen i rikspress (DN, Dagens industri, Ny teknik, SvD med flera) ger "ett massivt intryck och får genomslag i landet".
– Vi har kört så här i tio år nu och vi har haft en uppåtgående trend de senaste sju åren. Men marknadsföringen måste givetvis kopplas med att vi levererar det vi lovar. Men vi måste ha förmågan att attrahera studenter från hela landet, säger Johan Sterte.
Mittuniversitetet i Sundsvall har en annan strategi berättar Marlene Jonsson, biträdande kommunikationschef.
– LTU satsar mycket på print. Men vi jobbar inte på samma sätt, vi har olika strategier. Vi har väldigt lite tryckt media – vi satsar digitalt, säger hon.
Målgruppen är unga personer lika med blivande studenter. Då nås genom annonsering på sociala medier.
Lyckas ni?
– Ja, det tycker vi att vi gör.
Umeå universitet resonerar på samma sätt enligt kommunikationschefen Gunilla Stenvall. Universitetet är med på mässor och marknadsföringen sköts på webben och man anlitar reklambyråer.
– Vi tror på det personliga mötet. Men vi annonserar inte i dagspress, säger Stenvall.
Umeå universitet kan dock inte presentera någon helt jämförbar siffra på hur mycket man lägger ned på marknadsföring och rekrytering.
Enligt kommunikationsdirektör Ulrika Frick Lang Man har inte enbart en central budget utan varje fakultet och institution har även egna pengar. Lang skriver dock i ett e-brev till Kuriren: "Det låter onekligen som en intressant artikel. Vi är många som är nyfikna på ur stor budget LTU har:)".