SSAB:s långsiktiga plan för den nya stålanläggningen i Luleå var precis vad de fackliga IF Metall och Unionen hade hoppats på.
– Få förstår hur stort detta är. Det SSAB i Luleå gör är inte bara att ställa om hela stålindustrin, utan också alla andra svenska företag som ska använda det fossilfria stålet i bilar, lastbilar och all annan industri, säger Tomas Karlsson, verkstadsklubbens ordförande i IF Metall.
– Mycket glädjande för mina medlemmar, som projektledare och tekniker, som nu får vara med och utveckla hela verksamheten och lära sig mer om exempelvis valsning, säger Tomas Westman, Unionen.
De återkommer till hur viktigt att det blir att få alla miljötillstånd och elförsörjning på plats så fort som möjligt.
– Jag hoppas att den svenska regeringen förstår detta, säger Karlsson och nämner att den tyska regeringen går in med miljarder för att hålla jämna steg med utvecklingen inom svenska SSAB.
I dag har SSAB cirka 1 100 anställda i Luleå. Vd Martin Lindqvist talar samtidigt om att morgondagens stålproduktion ska bygga mycket på automation men Tomas Karlsson tror inte att detta innebär några större personalnedskärningar.
– Från fackligt håll är vi aldrig motståndare till utveckling och nya förädlingssätt. Om vi inte gör det, är vi borta. Vi konkurrerar med hela världen och nu vill hela världen köpa vårt fossilfria stål.
Den framtida kompetensförsörjningen för SSAB sammanfaller också med att flera andra företag i industriboomen skriker efter ny arbetskraft i kommande tio år.
– Företaget måste snabbt visa att vi tar hand om den personal vi har i dag, vad gäller kompetenshöjning och bättre löner. Där måste SSAB ”steppa upp” för att konkurrera med andra industrier, säger Tomas Westman, Unionen.
– SSAB måste titta framåt. Det bästa är att behålla dagens personal och fortsätta vara attraktiva, så att ungdomarna vill välja vår industri även i framtiden. Där finns en del att göra, säger Tomas Karlsson, IF Metall.