Särskola i utveckling
Särskolan är en egen undervisningsform.Trots detta finns det ingen utbildning som riktar sig mot verksamheten.- Vi är besvikna på statsmakten, säger Sveneric Malm som är områdeschef för särskolan i Luleå.
- Eftersom det inte finns någon utbildning för personalen som jobbar med särskolan lär vi av varandra, säger Sveneric Malm.
Det är han som är initiativtagare till konferensen som även presenterade en intressant föreläsare i form av Kristina Szönyi. Hon har skrivit en doktorsavhandling där hon fördjupat sig i hur särskoleeleverna ser på sig själva och på undervisningen.
- De upplever att folk ser dem annorlunda på grund av den skola de går i. Det är också något som de bär med sig under hela skoltiden, säger Szönyi.
Friare regler
För att ha rätt till att gå i en särskola måste eleven ha en utvecklingsstörning. Men det börjar ruckas lite på de reglerna. Barn med så kallade "bokstavskombinationer" tenderar att hamna i särskoleklasser.
- Det kan bli ganska fel eftersom de inte vill tillhöra den sociala gemenskapen i särskolan och då hamnar de utanför där också, säger Kristina Szönyi.
Men trots att problemen fortfarande är många inom särskolans verksamhet ser man ändå ljuset i mörkret. Tillsammans med Luleå tekniska universitet och universitetet i Umeå är en ny utbildning på gång.
Magisterutbildning
- Förhoppningsvis kan vi få till stånd en magisterutbildning med inriktning mot utvecklingsstörningar till höstterminen 2007, säger Sveneric Malm.
Det är naturligtvis något som tas emot oerhört positivt.
- Men det viktigaste när man pratar om särskolan och dess verksamhet är att man måste inse att det är hela skolans ansvar att ta hand om de eleverna. Inte bara särskolans, säger Kristina Szönyi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!