Saras värld ? 55 minuter av glädje och hopp

Det var något speciellt över Sara, tjejen som städade på barnens dagis, som fick Luleåjournalisten Ingela Lekfalk att reagera.
Och det blev mer än så. Nämligen en dokumentär om en 29-årig tjej som trots små hinder tar livet i famn och vardagen som den är.
Saras värld heter filmen som visas i Sveriges television efter nyår.

LULEÅ2005-10-21 06:30
I torsdags träffade Sara pressen tillsammans med Ingela Lekfalk och fotografen Stefan Holm. Det går inte att ta miste på att här har rått ultimata inspelningsmöjligheter. Skratt och hårdfört skoj, men med glimten i ögat, ända fram till Fredrik Ydhags klippbord på Filmpool nord.<br>&nbsp;? Men i början var jag lite orolig för hur det skulle gå, säger Ingela. Att ställa frågor på rätt sätt till just Sara och komma inpå henne i hennes vardag var inte så bara, insåg Ingela Lekfalk.<br>På egna ben<br>För Sara har fått kämpa i sitt liv för att komma till stadiet att hon känner att hon kan stå på egna ben. Att äntligen ha mognat, fått ett eget boende, eget liv, som hon berättar i den 55 minuter långa filmen, har varit en tuff resa men med en avundsvärd optimist vid rodret.<br>Vad det är med Sara är egentligen inte så noga. Själv har hon inte pratat ut om det. Och Ingela och Stefan, som i 30 dagar följt Sara i hasorna i hennes vardagsliv, är av samma uppfattning.<br>&nbsp;? Nej, det här handlar inte om det, förklarar de. För det här är rätt och slätt en film om en ung kvinna och hennes värld. En i sin andemening tillåtande film, som ingjuter mod, glädje och hopp.<br>Ingela som gjort TV-dokumentär förr, kände att hon ville göra det igen. Tillfället kom på ett oväntat ställe:<br>&nbsp;? Jag skulle lämna barnen på dagis. Då var det en ny tjej där som städade med sådan frenesi. Att hon fick lite extra stöd i sitt jobb förstod jag och vi började talas vid, berättar Ingela som fastnade för och berördes av Saras kloka ord:<br>&nbsp;? Hon sade att hon fått pröva på vad som var svårt och vad som var lätt. Nu hade hon hittat vad det var hon ville göra, säger Ingela.<br>I filmen, som är ett samarbetsprojekt mellan Filmpool Nord, Sveriges Television och Ingelas bolag Lekfalk Produktion, är Sara huvudpersonen, men runt henne finns också det viktigaste i livet.<br>Bästa kompis<br>&nbsp;? Släkt och familj, mamma Margaretha och pappa Lennart och syster Hanna, de är de viktigaste för mig. Och min vän Sara Bäckström ?Bäcken? är min bästa kompis. Vi har känt varandra sedan vi var små, säger Sara.<br>Saras längtan efter att träffa en hjärtans kär färgar också denna dokumentär. Och kanske, kanske blir det mer än bara längtan ...<br>Släkt, trogna vänner och ett jobb där hon känner trygghet och arbetsglädje, hon saknar inte något kan man se på hennes lyckliga leende. Och alla de här viktiga livsingredienserna finns förstås dokumenterade i filmen.<br>Efter årsskiftet kommer alltså den helt norrbottensproducerade Saras värld i TV. En värld där den cyklande Sara löper som en glad tråd genom filmen med Lars Paulins nyskrivna musik som en brusande bäck omkring sig.<br>Fotnot: Filmens ljudmix har utförts av Mikael Brodin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om