Luleåbon Sara Olsson gillar julen men har mycket svårt för den konsumtionshets den innebär. Hållbara Sara, som hon kallar sig på instagram, vill uppmana folk att tänka till.
– Här vadar våra barn runt i julpapper medan barn i andra delar av världen vadar omkring i översvämningar och får sina hem förstörda på grund av en konsumtion som uppstår här, bland oss i rika.
Istället för att bidra till ökningen av konsumtion vill hon få fler att hålla sig till mer hållbara vägar, som återbruk via begagnat.
– Vi måste prata mer om det jobbiga med julen. Mår vi så bra av den här konsumtionshetsen, av att ha det perfekt utifrån sett? Klapparna man inte har råd med och därför skuldsätter sig, och stressen att hinna med allting man tänker ska fixas. Julen blir på så vis en hemsk tid för många. Bris få aldrig så många samtal som då. Jag tror vi skulle behöva ta några steg tillbaka, för att hålla och för att göra livet mer hållbart.
Vi tog henne med till en av Luleås second hand-butiker, den som drivs av Rädda barnens och ligger på Repslagargatan i Luleå.
– Kul att ni vill gå till den. Den är en pärla inte alla vet om, säger Sara Olsson.
Hon tycker i och för sig att man, innan man går till någon som helst affär oavsett det är en ordinarie eller second hand, funderar över sådant som inte är saker att ge. Upplevelser.
– Det kan vara att laga mat eller baka tillsammans, åka till badhuset eller något annat i den stilen. Tid är också pengar att ge.
I Olssons familj får barnen innan advent formulera en så kallad önskegöralista.
– Vad tycker de är viktigt kring julen? Är det att baka ett pepparkakshus till exempel? Då kan man fråga sig; måste det göras i början av julmånaden, eller kan man ta det senare när det är lugnare? Man bör undvika att slentrianmässigt gör grejer, det är inte hållbart. Många stressar igenom julen, och på annandag jul ska den bort. Men till exempel det där pepparkakshuset, det kanske man kan ha som aktivitet under mellandagarna?
Innan vi stegar in i second handaffären för dagen får Sara Olsson ett uppdrag: Hon ska hitta något till en treåring, en tonåring, en tjugoårig tjej, en medelålders man och en farmor.
Skattjakten börjar och Sara stegar raka spåret till bokhyllan.
– Till treåringen tänker jag mig en bok. Här finns en om en kanin. Bra! För att poppa upp det kan vi hitta en kanin i mjukdjrushyllan kanske?
Långa steg och en tydlig medvetenhet för oss dit. Och där hittas en kanin. Nästa steg; något till tonåringen.
– Tonåringar gillar ofta vissa märken, ta reda på vilka. Hittar du det inte på second handaffär kan du hitta mängder av märkeskläder begagnat på nätet. Men se här, här är ett par träningstights som kan gå hem hos tonåringen. Med prislappen kvar, oanvända alltså.
Till den tjugoåriga tjejen sätter Sara ihop ett kit med en modern tubsjal, en mössa i samma kulör som sjalen och en brosch.
– Lägg det i en korg som brukar finns billigt här så ser det riktigt juligt ut.
Vad gäller medelålders mannen har Sara mycket att välja på visar det sig, detta för att hon bestämmer sig köpa en skjorta till honom.
– Kolla va! Det behövs inte tillverkas en enda skjorta till i världen, säger hon och ser på skjortstället som är mer än fem meter långt.
Slutligen; vad får farmor?
– Något stickat, absolut. Det finns mängder fina hemstickade, begagnade plagg. Det är faktiskt vad jag önskar mig i jul; en tröja i mohairgarn. Vore underbart.