Mellan december 2010 och mars 2012 gjorde kvinnan en rad inköp på Coop, Ikea och andra butiker och inrättningar med Kvinnojourens pengar. Vid ett antal tillfällen förde hon också över pengar till sitt eget konto. Totalt handlade det om 116.342 kronor.
Kvinnans förklaring till förskingringen är dålig ekonomi och psykiska problem.
– Jag har haft ett trassligt privatliv och lidit av en svår depression. Det kanske är en liten förklaring till att jag gjorde så här, sade hon under rättegången.
Däremot så förnekade kvinnan att hon för egen vinnings skull försökt lura till sig 97.000 kronor genom att söka pengar från Länsstyrelsen för ett påhittat projekt. Hon medgav att projektet var påhittat och att en underskrift var falsk, men förklarade att pengarna skulle gå till Kvinnojourens verksamhet.
Anledningen var att bidragen detta år uteblivit.
I sitt slutanförande slog vice chefsåklagare Mikael Lundquist fast att det handlat om allvarlig brottslighet med ett sammantaget straffvärde på åtta månaders fängelse. När förmildrande omständigheter vägts in, som att kvinnan blivit av med arbetet och att det inte fanns någon risk för återfall i brottslighet, landade åklagarens yrkande på villkorlig dom förenad med samhällstjänst.
Kvinnans advokat, Bo Forssberg, ansåg att villkorlig dom var en lämplig påföljd för hans klient.
Forssberg tyckte att hans klients egna ord skulle läggas som grund för domen: att brottet varit ett sätt att säkerställa att pengar kom in till verksamheten. Något som pekade i förmildrande riktning, menade advokaten.
Dom meddelas om två veckor.