I ett inlägg i Dagens Nyheter lovar Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson (S) att skatten ska sänkas för pensionärer. I alla fall för de allra sämst ställda.
Den förra regeringen höjde inte skatten för pensionärer men sänkte den för lönearbete genom det så kallade jobbskatteavdraget – det har skapat en situation som "är orättvis och omoralisk" enligt Löfven och Andersson.
Pensionärernas egna organisationer har länge kämpat för att få bort den så kallade pensionärsskatten, bland annat med demonstrationer.
Lars Hedberg, Älvsbyn, sitter i styrelsen för PRO Sverige. Han välkomnar S-ledningens utspel.
– Det är första steget, säger han.
Var är då nästa steg?
– Att helt jämställa skatten mellan arbete och pension. Om jag har samma summa i pension som du har i lön så betalar jag 400 kronor mer i skatt per månad, säger Hedberg.
Är det rimligt att få ett jobbskatteavdrag när man inte jobbar?
– Men herregud, vi har ju jobbat i hela våra liv!
Hedberg betonar dock att det saknas politisk majoritet i riksdagen för förslaget.
– Vilket i och för sig är konstigt, säger han.
Inger Ingesson sitter också i riksstyrelsen för en pensionärsorganisation men för SPF. Hon instämmer i Hedbergs uttalanden.
– Det är ju ett vallöfte från S och vi har slagits tillsammans med PRO i denna fråga. Vi är ju det enda land i världen som har högre skatt för pensionärer, säger hon.
Även Ingesson ser detta som ett första steg mot att helt jämställa skatten mellan pension och lön.
– Ja, och det vill jag bestämt markera. Detta berör bara en del pensionärer och merparten återstår, säger hon.
Hon är även glad för att bostadstilläggen ska höjas men befarar dock att dessa förstärkningar av fattiga pensionärers ekonomi försvinner då kommunerna fått klartecken att höja sina avgifter för hemtjänst och annan omsorg.
– Då kan allt vara borta igen, säger hon.
Inger Ingesson tror dock att skattesänkningen godkänns av riksdagen.
– Vi har ju decemberöverenskommelsen. Håller den bara så, säger hon.
Riksdagsledamot Krister Hammarbergh (M) från Luleå lovar dock inget bestämt.
– Det här ingår ju i regeringens budgetförslag och det har vi inte sett än. Men det är ju ingen kontroversiell fråga för oss, vi är det parti som sänkt skatten flest gånger för pensionärer, säger han.
Hammarbergh säger att jobbskatteavdraget finns för att ge de som jobbar "bättre utväxling för sitt arbete" och att stimulera människor att arbeta högre upp i åldrarna.
– Baksidan av detta är ju att det är de unga som får betala skattesänkningen med högre arbetsgivaravgifter för yngre. Förslaget är det inget fel på, det är finansieringen som är felaktig, säger han.