På torsdagen, vid en debattkväll i Luleå, fick inte organisationen något löfte från politikerna om en sådan sänkning. Karin Åström (s) såg i och för sig höga elpriser som ett problem medan riksdagskollegan Johan Johansson (m) inte uttryckte sig så.
123 gånger
Villaägarna har tittat på förhållandet att råvarupriset för elström är 15 gånger högre än i slutet av 1970-talet. Men skatten på elström är 123 gånger högre än då.
- Att elpriserna är höga är ett problem för hushållen. Nästa fråga är om handeln med elström fungerar, och den fungerar ganska bra. Elhandlarna tjänar inte så mycket, de verkliga vinsterna samlas i produktionen, sade Jakob Eliasson, energipolitisk expert i Villaägarna, om kraftbolagen.
Elskatten är 29 öre per förbrukad kilowattimme respektive 19,2 öre i norra delen av landet. Skatten läggs ovanpå priset, som blir osedvanligt högt eftersom den dyra elströmmen från kol anger prisläget för alltihop. Kärnkraften och inte minst vattenkraften seglar bara med upp till det högre prisläget, beskrev Villaägarna.
Utsläppsrätter
Priserna trycks dessutom uppåt ytterligare på grund av utsläppsrätterna på koldioxidutsläpp, som kolkraft beläggs med. Utsläppsrätterna gör nog nytta i sig fast vattenkraften och kärnkraften har inte den kostnaden men får ut prishöjningen rakt ner i knät, som Jakob Eliasson beskrev saken.
- Tio miljarder kronor per år slussas på det här sättet över från kunderna till kraftbolagen. En förmögenhetsöverföring.
Om politikerna tycker att situationen är ett problem så är enklaste lösningen att sänka elskatten och finansiera det via energibolagen. I Norge finns en modell med grundränteskatt som bygger på att beskatta övervinster i bolagen.
Andra höjningar
- Enklare är att jobba med de skatter som finns, anser Jakob Eliasson. Vattenkraften betalar fastighetsskatt och kärnkraften skatt på den effekt som finns. Skatterna kan höjas, menar Villaägarna.
Organisationen vill även ha ett statligt stöd infört för energibesparande åtgärder. Det funderade närvarande politiker på.
Vidare angriper Villaägarna feltänk kring elnätspriserna, som det hävdas. På så vis blir nätpriserna högre än de borde vara.