Sangislaget tog platsen i riksfinalen

De pensionärer som med liv och lust ägnar sig åt boule på banorna vid Örnäset denna dag, gör det inte för att det är en slowmotionsport. Spelar du tre matcher en dag går du 5 000 steg och böjer dig 120 gånger.

Lars-Gunnar Eriksson, LG kallad, var tävlingsledare på Örnäset. Han är en av många ideella ledare i Luleå bouleklubb och har kanske lite mera makt än andra. Det är han som tar ut lagen som spelar cupspel.

Lars-Gunnar Eriksson, LG kallad, var tävlingsledare på Örnäset. Han är en av många ideella ledare i Luleå bouleklubb och har kanske lite mera makt än andra. Det är han som tar ut lagen som spelar cupspel.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2019-08-08 21:56

Fler än 130 pensionärer, medlemmar i PRO, har denna onsdag samlats för att spela om vilket lag som ska representera Norrbotten vid Riksmästerskapet i boule i Gysinge i mitten av september.

Vinnare blev laget från Sangis med Nina Ahlström och Annikki och Ragnar Nilsson, efter alldeles lysande spel av Annikki Nilsson.

– Hon avslutade med att lägga in sina två sista kulor snyggt vid "lillen", berättar Rune Utterström som rapporterar om resultatet.

Därmed vann Sangis, med Nederluleå södra på andra plats och Nyborg på bronsplats.

Men innan vinnarna kunde utses, hade 46 lag från Boden, Mjölkudden/Notviken i Luleå, Nyborg, Nederluleå södra, Sangis, Piteå, Vitå, Luleå centrala, Skurholmen i Luleå, Överkalix, Karlsborg/Risön, Svanstein, Örnnäset i Luleå, Norrfjärden, Kalix, Jokkmokk, Haparanda och Nederluleå norra spelat hela dagen.

– Vi spelar mest för det sociala, säger Gunilla Backman som spelar för Nederluleå Södra som tog andraplatsen i kvalet till Riksmästerskapet.

– Men när vi står på banan är det blodigt allvar, erkänner Lars-Gunnar Eriksson som är tävlingsledare för dagen.

"LG" som han kallas allmänt, är tävlingsledare denna dag och aktiv i arrangerande Luleå bouleklubb. Luleå bouleklubb står för "funktionärandet" och bemannar köket.

Äldst på banan, banorna, är Eigil Deikmahns, 96. Han är ganska nöjd med den inledande matchen, som hans Nederluleå Norra vann. I vanliga fall är han med i PRO Björkskatan.

Gunilla Backman, Kjell Backman och Herbert Westerberg förlorade sin första match under onsdagen och stämningen var efter det lite låg.

– Det är roligare att vinna.

Eftersom varje tävlande lag bara spelar fem matcher, är det svårare att vinna platsen i riksmästerskapet med fyra segrar.

– Men annars är det himla, himla kul att spela, utropar Gunilla Backman.

På boluebanorna på Örnäset i Luleå denna dag finns både proffs och amatörer, licensspelare och nybörjare. Av naturliga skäl är medelåldern ganska hög och så är det också i arrangerande klubben Luleå bouleklubb.

– Peter Åström, vår ordförande, är en av få som är under 50, berättar LG Eriksson som gärna skulle se yngre medlemmar i Luleå.

En som utmärker sig genom sin guldgula "vinnarkeps" är 85-åriga Rut Holmbom från Jokkmokk. Men kepsen bär hon även när det inte är bouletävling. Jokkmokk har två lag med i Luleå och resan till residensstaden startade redan tidigt på morgonen. Men det fanns andra som hade längre resa till länsfinalen, såsom Överkalix och Svanstein.

Kvaltävlingen på Örnäset

Tävlingen om platserna i Gysinge avgjordes i spelformen Monrad. Monrad är en spelform där ett förutbestämt antal omgångar spelas för att antingen utse segraren i tävlingen eller som utslagningsomgång för vidare cupspel.

Boule spelas också på andra sätt, exempelvis i poolspel, Dubbelknock och Trippelknock.

46 lag med tre medlemmar deltog.

Källa: Svenska bouleförbundet och Luleå bouleklubb

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!