Stipendiet Årets trygghets- och folkhälsoinsats på 15 000 kronor delas ut varje år till den som har förbättrat folkhälsan och tryggheten för Luleåborna. 2024 års stipendium tilldelas Lex Tintin-föreningen med motiveringen:
Lex Tintin har skapat stark opinion för en ny lagändring, som stärker barns skydd mot våld i frågor om vårdnad, boende och umgänge. Lex Tintin-föreningens outtröttliga engagemang har lett till förslag på konkreta reformer med stor betydelse för barns trygghet i Luleå och hela Sverige. Minnet av Tintin är en starkt lysande ledstjärna för vikten av att alltid se till barnets bästa och stärka barns okränkbara rättigheter. Glöm aldrig Tintin.
Sanam Gharaee och Sofia Rutbäck Eriksson är på plats i stadshusets sessionssal för att ta emot stipendiet.
– Det är ett stort erkännande för det viktiga arbete vi gör. Men också ett sätt att hedra Tintin och att vi får bekräftelse på att andra också tycker att det vi gör är viktigt, säger Sanam Gharaee, mamma till Tintin och ordförande i föreningen.
Känns det som en uppmuntran?
– Väldigt, för vi alla jobbar ju ideellt i styrelsen. Och ibland känns det som att man arbetar i motvind. Men ett sånt här fint stipendium, just att det heter Årets folkhälsoinsats. Det är ju en bekräftelse på att vi kan göra skillnad och gör skillnad. Att bli uppmärksammad på det här sättet gör ju att man får kraft och ork och motivation att fortsätta, säger Sanam Gharaee.
Lagen har ändrats så att barn inte ska tvingas till umgänge med en förälder som riskerar att utsätta dem för våld. Lex Tintin-föreningen vill få till flera lagändringar för att skydda barn mot våld.
– Det vi har fått höra är att nu under våren så ska man tillsätta en utredning kring det här med barns ombud. Någon form av ombud vid vårdnadsmål, för barn har ju inget egna ombud. Vi kommer att fortsatt samverkan med regeringen och trycka på.
– Även den här frågan att psykiskt våld ska komma in i brottsbalken, det är också en viktig fråga för oss.
– En väldigt stor fråga som vi tyvärr inte riktigt har fått något gehör för är just det här med specialdomstolar för barn, säger Sanam Gharaee.
Lex Tintin-föreningen menar att det behövs specialdomstolar för familjerätt, med domare och nämndemän med rätt kompetens.