På årsdagen av Tintins död för två år sedan hålls den första Tintin-galan i Kulturens hus. Det blir en finstämd galakväll för att hedra hans minne med sång, musik och dans men också för att tala om vilka förändringar som behövs för att barn ska få en tryggare barndom och inte tvingas till umgänge med en våldsam förälder.
För Tintins mamma Sanam Gharaee är galan ett sätt att lyfta barns röster, att galan ska bli startskottet för att stärka barns rättigheter genom ändrad lagstiftning och ökade kunskaper om våldets olika uttryck.
– Jag vill mitt i allt mörker finna något ljus och någon väg framåt, att vi tillsammans kan göra skillnad, säger Sanam Gharaee som efter sonens död tagit initiativet till Lex Tintin-föreningen.
Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall och ledande representanter från barnrättsorganisationer som barnombudsmannen, Bris, Rädda barnen och Unicef har kommit till Luleå för ett panelsamtal på temat "en uppväxt fri från våld".
– Tintins öde har berört oss alla. Jag vill göra allt för att det inte ska hända igen, säger Camilla Waltersson Grönvall och tillägger att lagändringen som trädde i kraft den 1 januari bara är ett första steg på vägen.
– Lagen finns nu på plats. Nu är det mitt ansvar att följa upp och säkerställa att lagen också efterlevs, tillägger ministern lite senare.
Barnrättsombudsmannen Juno Blom lyfter fram att myndigheter på ett prestigelöst sätt måste erkänna när de misslyckas. Ett sätt att få lagstiftningen att fungera som det är tänkt vore att myndighetspersoner blev tvungna att förklara för barnet varför och på vilka grunder man fattat ett beslut menar hon.
– Då tror jag besluten skulle se annorlunda ut, det skulle påverka mycket, säger Juno Blom.
Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog berättar att Bris kommer att öppna ett kontor i Luleå i mars.
– Vårt närmaste kontor finns i Umeå. Hela regionen här är i omvandling, då behöver de sociala frågorna gå hand i hand med den industriella utvecklingen, förklarar Magnus Jägerskog satsningen.
Sanam Gharaee hyser farhågan att det brister i kunskap och kompetens om vad våld är hos myndighetspersoner.
– Tintin var utsatt för psykiskt våld, det gjorde så han kände sig otrygg och rädd. Det är inte bara blåmärken som är våld, man kan också ha ont i själen, säger Sanam Gharaee.
Ett av många känslomässigt starka intryck under galakvällen är det sista framträdandet på scenen. Dansgruppen Moa´s crew gestaltar utsattheten och ensamheten hos ett barn som de vuxna inte lyssnar på. Ett mycket talande nummer i all sin ordlöshet.