Sjukvården och kärnkraft viktiga för KD

Samuel Ek, riksdagskandidat för Kristdemokraterna i Norrbotten, är tveksam till att införa ett tredje kön alltför fort och han säger nej till höjd fastighetsskatt. Vilket parti tillhör han enligt Valkompassen? Vi kollade.

Samuel Ek är riksdagsledamot för Kristdemokraterna i Norrbotten.

Samuel Ek är riksdagsledamot för Kristdemokraterna i Norrbotten.

Foto: Monica Ranneberg

Luleå2022-08-16 06:00

Samuel Ek är riksdagskandidat för Kristdemokraterna i Norrbotten. Vi träffas en solig dag i stadsparken i Luleå för att han ska göra Valkompassen och testa vilket parti som står honom närmast. 

– Det ska bli intressant, säger Samuel Ek och startar testet på sin mobiltelefon.

På frågan om kärnkraften ska byggas ut blir svaret att det är ett mycket bra förslag.

– Kärnkraften ska byggas ut där den behövs och det är verkligen inte här i Norrbotten. Varför ska vi ta ut naturtillgångar här uppe och ta ansvar för att producera el till södra Sverige när det är där man borde bygga och öppna upp.

Samuel Ek anser också att skatten på bensin och diesel ska sänkas och menar att det blivit "på tok för dyrt att köra bil i dag". Inte heller anser han att nyförsäljning av bensin- och dieselbilar ska förbjudas från och med år 2025.

– Det tar ganska länge innan man får sin elbil i dag så det tycker jag inte. Vill man köpa en ny bil så ska man få köpa den bil man vill ha, säger han. 

Bästa sättet att få ner operationsköerna är att staten tar över ansvaret, menar han. 

– En patient ska kunna skickas dit den får bäst vård. 

Viktigaste Norrrbottensfrågorna? 

– Fler måste vilja leva i Norrbotten, inte bara jobba. Möjliggör så att byggen av småhus ökar. Vi vet att väldigt många vill bo i eget hus med egen gräsmatta.  

– Använd statliga vinster från vattenkraft, vindkraft och gruvdrift för att investera här. Vägar och transporter måste satsas på, vården och framför allt vår självförsörjningsgrad vad gäller livsmedel.  

Han anser att staten ska prioritera sjukvården, energipolitiken och lag och ordning. Att polisen ska kunna upprätta visitationszoner tycker han är ett mycket bra förslag. 

På frågan om köp av sexuella tjänster ska straffas med minst fängelse säger han: 

– Det kan jag hålla med om men jag har jobbat inom kriminalvården i 20 år och vet att varje unikt brott bör granskas och dömas för sig. Så jag säger att det är ett ganska dåligt förslag. 

När Valkompassen är gjord visar den att Samuel Ek till 90 procent är kristdemokrat. 

– Det var ju skönt eftersom jag representerar KD. 

Hade du tränat på Valkompassen innan? 

– Jag har svarat på en massa enkäter så vissa kommer man ihåg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!