Samtliga kaféer prickades

Alla Luleås kaféer har fått anmärkningar efter miljökontorets årliga kontroll.
Lika illa är det för restaurangerna.
Anmärkningarna gäller bland annat misskötsel av lokaler, bristande personalhygien och egenkontroll.
Nu vill Livsmedelsverket att alla som inte sköter sig ska listas på internet.

LULEÅ2004-07-06 06:30
Miljökontoret på Luleå kommun har under året genomfört en kontroll av 36 kaféer i kommunen. Resultatet visar att alla får någon form av anmärkning.<br> ? Generellt så finns det brister. Det är inte någon som inte har fått någon anmärkning alls. Men de är av varierande grad, säger miljöinspektör Åsa Fredriksson.<br>Många av anmärkningarna gäller bristande egenkontroll. <br>Ny checklista<br>Ofta saknar företaget ett program för egenkontroll, eller så är programmet man har inte komplett. Nya skärpta regler gör också att många underkänds på just den punkten.<br> ? Livsmedelsverket har tagit fram en ny checklista som gäller för hela landet. Där ligger mycket fokus på egenkontrollen, säger Åsa Fredriksson.<br>Egenkontrollen innebär bland annat krav på rätt temperatur i kyl och frys, att diskmaskinen håller en viss standard samt att varm mat är uppvärmd ordentligt.<br>Bristande underhåll<br>Men det är inte bara på egenkontrollen där det brister för Luleås kaféer. <br>Andra vanliga orsaker till anmärkning är dålig rengöring och dåligt underhåll.<br> ? De hänger ihop. Är det slitet i lokalen är det svårt att hålla rent, menar Åsa Fredriksson.<br>En del av anmärkningarna gäller personalhygienen. På många ställen bär inte personalen hårskydd trots att de arbetar med oförpackat livsmedel. <br> ? En annan vanlig brist är att det inte finns flytande tvål och engångshanddukar vid tvättställen. Många använder tyghanddukar istället och det är inte bra, säger Åsa Fredriksson.<br>Än så länge har bara hälften av kommunens restauranger kontrollerats, men tendensen är att de faller på samma punkter som kaféerna.<br> ? Det är snarlika avvikelser på restaurangerna. Ingen är godkänd. Den största orsaken är egenkontrollen. En annan stor grej är underhåll och dålig rengöring, säger Åsa Fredriksson.<br>Publicering på internet<br>Livsmedelsverket har nyligen kommit med ett förslag som innebär att alla tillsynsresultat ska publiceras på internet. <br>Verket har grannlandet Danmark som förebild i frågan där man sedan några år tillbaka lägger ut resultaten på internet. Där använder man sig också av ett smiley-system som består av klistermärken med glada eller sura gubbar, för att visa vilka restauranger som är godkända och underkända. <br>I Helsingborg delar man i dag ut dekaler till de som är godkända. Tanken är att de dessutom ska hamna på webben.<br>Egen bedömning<br>Syftet med förslaget är att allmänheten på ett enkelt sätt ska kunna ta del av inspektionsresultaten för att själv kunna bedöma vilka företag som tillhandahåller säkra produkter. I Luleå finns redan i dag en mindre men snarlik variant av idén. <br> ? På kommunens hemsida kan man läsa sammanfattning av tillsynen av caféer i Luleå. Men vi har inte angett några namn, säger Åsa Fredriksson. <br>Välkomnar förslaget<br>Lasse Mickelson, ägare av O´learys i Luleå, välkomnar Livsmedelsverkets förslag, men menar att det krävs utförliga förklaringar till rapporterna för att det ska fungera.<br> ? Det ska framgå tydligt vad anmärkningen gäller. För en lekman kan en anmärkning som svartmögel i köket låta äckligt. Men det kan vara på en list och det betyder ju inte att köket är skitigt för det, menar Lasse Mickelson.<br>Att ge varje kontrollerad restaurang en symbol som visar resultatet tror han däremot inte på.<br> ? Det är väl lite väl häftigt, säger han. <br><br>alexandra.johansson@kuriren.com<br>0920/376 06
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om