Samordnad bedömning av sjuka

För sjuk för arbete men för frisk för sjukpenning. En ny metod för bedömning ska minska klyftan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Luleå2013-01-15 06:00

Människor bollas fram och tillbaka mellan myndigheterna och synen på arbetsförmåga varierar.

- Det är så oerhört olyckligt för den enskilde individen när det blir så, säger Göran Nilsson, marknadsområdeschef vid Arbetsförmedlingen i Norra Norrland.

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson lämnade på måndagen en rapport till regeringen.

Gemensam metod
I rapporten föreslås en gemensam metod, aktivitetsförmågeutredning (AFU), som Försäkringskassan har tagit fram i samarbete med Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen och hälso- och sjukvården.

Tanken är att metoden stegvis ska införas i samarbete med lanstingen. Norrbotten nämns som ett av länen som står på tur.

- Det är oerhört efterlängtat att arbetssökande och sjukskrivna får en adekvat bedömning. För de enskilda måste det till en enhetlig syn mellan oss och Försäkringskassan. Sedan får vi anpassa vårt arbete till vad det innebär. Det som regeringen beslutar är vad vi kommer att förhålla oss till, säger Göran Nilsson.

Enligt förslaget ska bedömningen göras på personer som når dag 180 i sjukskrivningen, då arbetsförmågan ska prövas mot hela arbetsmarknaden. En arbetslös person som blir sjukskriven ska få en bedömning direkt.

Ny metod

Den sjukskrivna fyller i ett formulär där den egna hälsan och egna förmågor beskrivs. Frågorna handlar bland annat om svårigheter att lyfta, se, vara uppmärksam och koncentrerad. Uppgifterna tas med i den fortsatta bedömningen.

Läkaren gör en bedömning utifrån åtta områden. Exempelvis fysisk styrka och rörlighet, minne, inlärning, koncentration och psykisk uthållighet. Arbetsförmågan graderas enligt skalan "ingen eller obefintlig begränsning till mycket stor eller total begränsning".

Resultatet ställs mot drygt 40 beskrivningar av de största yrkesområdena. Det finns fastställda värden för hur stora begränsningar en person kan ha inom de olika områdena men ändå förmodas klara av arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om