Så vill Sammeli stoppa rekrytering till kriminella gäng

En stor utmaning är att stoppa rekryteringen till de kriminella gängen. Det menar kommunalrådet i Luleå, Carina Sammeli (S). ”Samhället måste hjälpa till att ge de här ungdomarna en bättre chans i livet.”

Carina Sammeli (S), kommunalråd i Luleå, är mycket tydlig med hur hon ser på att Hells Angels har etablerat sig i Norrbotten och Luleå. "Organiserad brottslighet vill vi inte ha, oavsett i vilken form de kommer."

Carina Sammeli (S), kommunalråd i Luleå, är mycket tydlig med hur hon ser på att Hells Angels har etablerat sig i Norrbotten och Luleå. "Organiserad brottslighet vill vi inte ha, oavsett i vilken form de kommer."

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2021-04-05 07:00

När våldet eskalerade i spåren på Hells Angels framfart för ett tiotal år sedan tog politiken strid mot organisationen.

Ett steg i detta arbete var att förbjuda kläder med märken som anknöt till organiserad brottslighet i kommunens lokaler.

På ett enigt kommunfullmäktige klubbades beslutet igenom.

– Vi vill ha bra ordning i de här lokalerna. Jag tycker inte att västarna ska finnas där som en symbol för kriminella organisationer, sa kommunalrådet Karl Petersen (S).

Men beslutet överklagades och kammarrätten slog fast i en dom att ett västförbud stred mot yttrandefriheten.

undefined
Förra kommunalrådet Karl Petersen (S) ville införa förbud mot kläder med märken som anknöt till organiserad brottslighet i kommunens lokaler, men fick nej i kammarrätten.

Till hösten är det tolv år sedan Luleåklubben blev en fullvärdig avdelning i Hells Angels.

I en intervju konstaterar nuvarande kommunalråd, Carina Sammeli, att hon inte vill ha några kriminella gäng i Luleå över huvud taget.

– Det spelar ingen roll vilket kriminellt gäng det är. Organiserad brottslighet vill vi inte ha oavsett i vilken form de kommer, om de är en mc-klubb eller något annat.

Hur arbetar ni från kommunen för att motverka de här grupperingarna? 

– Vi har ju ett samarbete med polisen. För några år sedan hade vi det lite stökigt på Porsön och då arbetade vi upp arbetsformer för att kunna informera varandra om vad som var på gång, utan att komma in på sekretess- och personärenden. Så vi har ett system för i olika former, om det behövs. 

Samarbetet med polisen rör sig till stor del om rent organisatoriska delar i arbetet mot de kriminella grupperingarna, förklarar Carina Sammeli.

När det gäller kommunens del i det förebyggande arbetet handlar det också om att se till att resurser finns.

I grunden är syftet med arbetet att stoppa kriminell verksamhet, förklarar hon.

– Vi jagar inte bovar, det gör ju polisen förstås. Men vi kan försvåra. Vi kan bland annat vara noggrann med kontroller. Vi kan också delge den information som vi har på kommunen.

Den kanske viktigaste delen i arbetet mot de kriminella gängen är att stoppa rekryteringen, menar Sammeli.

– Det är väl en av utmaningarna. Det är ofta så i kriminella gäng att man rekryterar väldigt unga människor, som kanske inte har en så stark etablering på arbetsmarknaden. Det måste samhället hjälpa till att lösa och ge de här ungdomarna en bättre chans i livet. Och det är inte polisens jobb, det samhällets och inte minst kommunens jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!