Kvinnor har ett ohälsotal som är mycket högre än mäns. Fler kvinnor än män måste också på grund av sin ohälsa lämna sina arbeten i förtid. Därför fick Arbetsmiljöverket ett uppdrag av regeringen att genomföra undersökningar om vad det kan bero på, och vad som kan göras åt saken.
Arbetsmiljöverket upptäckte att när män och kvinnor har samma arbete brukar ändå arbetsuppgifterna delas upp. Kvinnor spenderar i högre grad sina dagar med repetitiva rörelser som ger förslitningsskador. Traditionellt manliga arbetsuppgifter brukar innehålla tunga lyft och skadorna som uppstår i sådana situationer är lätta att se och förutspå. Därför har fler åtgärder genom åren tagits för att förbättra sådana arbetsmiljöer. Kvinnor råkar oftare ut för smygande skador under lång tid som till slut gör det omöjligt att fortsätta med arbetet men som inte är lika lätta att se.
– Dilemmat med kvinnors arbetsmiljö är att problemen är vaga till sin natur. De tar lång tid att utveckla innan de plötsligt ger sig till känna och sen kan man ha dem resten av livet, säger Boel Callermo som har lett projektet.
Lena Abrahamsson är professor i genus och teknik vid Luleå tekniska universitet och ledamot i Arbetsmiljöverkets insynsråd. Hon tycker att tonen i rapporten är vass. Abrahamsson tror att det krävs för att föra diskussionen framåt.
– Att ordna så alla har lika förutsättningar att utföra sina jobb, till exempel att alla har bilar om det krävs, är inte svårt. Det tillhör det enkla, det är bara att bestämma sig för det. Att förändra attityder och kultur på en arbetsplats tillhör det svåra arbetet.
Varje år under projektets gång har Arbetsmiljöverket på internationella kvinnodagen den 8 mars haft informationsträffar med arbetsgivare och skyddsombud. I samband med internationella kvinnodagen 2012 genomförde de även besök på över 1 300 arbetsplatser och kunde konstatera arbetsmiljöbrister på 47 procent av arbetsplatserna.
– Arbetsgivarna måste bli mycket bättre på att uppmärksamma arbetsmiljöförhållanden, säger Boel Callermo.
Även fast projektet är färdigt och inlämnat till regeringen kommer Arbetsmiljöverket uppmärksamma den internationella kvinnodagen.
– Våra inspektörer kommer ha ett genusperspektiv under sina inspektioner. Det är inte något vi bara gör kring den åttonde mars, men vi vill lägga lite extra tyngd på det nu.