Projektet Hela Sverige ska leva anordnade tillsammans med länsstyrelsen i går en fullspäckad dag med seminarier. Ett 70-tal personer från hela länet deltog.
Ämnet var integration av flyktingar. Både in i svenska samhället och ut på arbetsmarknaden
I dag bedrivs det integration på flera orter i Norrbotten. Nu samlades aktörerna och delade med sig av sina projekt och erfarenheter. Allt för att både få och ge idéer som kan leda till en bättre och smidigare väg in i det svenska samhället.
- Invandringen är en del av utvecklingen för att skapa hållbar tillväxt i länet, säger Torsten Fors.
Ideellt arbete
I dag sker mycket arbete med flyktingar på ideell basis.
En av föreläsarna för dagen är Ulla Larsson. Hon är med och driver Mångkulturellt centrum i Råneå. Hon berättar om en skara kvinnliga pensionärer som gör allt i sin makt för att underlätta vardagen för de asylsökande. De driver en second hand-butik, ordnar kafékvällar och andra evenemang för de boende i byns flyktinglägenheter.
- Vi gör allt vi kan men vi kan känna att vi saknar personella resurser ibland, säger hon.
Just detta är något länsstyrelsen vill titta över.
- Det är därför vi har en sådan här träff. Vi vill ta reda på vad det krävs för stöd av myndigheter för att underlätta för de ideellt arbetande, säger Torsten Fors på länsstyrelsen.
Det ena ger det andra
Ett annat projekt som drivs i länet nu är Grön plattform. Projektet går ut på att få ut invandrare på arbetsmarknaden på ett smidigare sätt. Enligt projektledaren Camilla Häggström har många av de nyanlända erfarenhet av arbete inom skogs- och lantbruksindustrin.
- Vi vill ge förutsättningar för nysvenskarna att de ska få jobba med något de redan behärskar. Det ger i slutänden den inflyttning till landsbygden som vi behöver. Det ena ger det andra, säger Camilla Häggström.