Samisk smakupplevelse segrade
Borta bra men hemma bäst. Trots mat från stora delen av världen så var det ändå den samiska smakupplevelsen som var godast.
Upplevelse. lättrökt renkött, sallad dressing och mjukt tunnbröd. Då blir det en samisk upplevelse. Kanske den bästa festivalmaten på årets Luleåkalas.
Foto: Josefin Wiklund
Den rökta rensteken är precis lagom salt. Speciellt efter att man har stått och svettats ikapp med musikens dunkande. Sedan är köttet lagt tillsammans med sallad och dressing i ett mjukt tunnbröd och ihoprullad. Jag får med mig en gaffel till maten men det är faktiskt lättare att äta direkt med munnen än att försöka fiska upp bitarna med den lilla plastgaffeln.Det här är festmat som den ska vara. God, lättburen och som dessutom hjälper kroppen att reglera saltbalansen.Smaklöst i botten
Att tunnbrödrullen är enkel att äta var inte bara bra, utan också nödvändigt eftersom det inte fanns några stolar och bord att sätta sig vid. Men det kändes inte heller nödvändigt.I betyg på en femgradig skala så blir det här 4,5. Det kunde ha varit lite mer mat för pengarna. Men oftast har man ätit innan man går ut på en stadsfestival. Man vill bara fylla magen lite extra när man känner sig sugen. Då fungerar den här portionen utmärkt.Gäller bara att komma ihåg det till nästa år. För nu är Luleåkalaset över och det kan ta tid innan jag stöter på en sån här samisk upplevelse igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!