Samisk slöjd med nytt spår
Plexiglas, lomskinn, fiskskinn. Material som sätter prägeln på Anna- Stina Svakkos och Lisbeth Kielatis utställning
- När jag gick konstutbildningen i Sunderbyn fick jag kontakt med nya material och insåg att det går att arbeta med plexiglas. Nu har jag hållit på i tre år. Jag är en vintermänniska och tycker om ljuset på snö och is och plexiglas ser ut som is, säger Anna-Stina Svakko.
Plexiglas
I montrarna på museet finns bland annat en väska med handtag av plexiglas i stället för renhorn, en klänning i traditionellt snitt men med nya material som siden och get. En bromsstav från förr i plexiglas. Ett nyskapande midjebälte.
- Bältet är gjort i plexiglas och min tanke är att det ska kunna appilera även till de unga som efterfrågar det jag gör väldigt mycket.
Anna-Stina Svakko säger sig inspireras av sina förfäder, gamla boplatser, naturen och gamla slöjdalster som hon ofta hittar på museum.
Det är främst olika kvinnor som har inspirerat Lisbeth Kielatis i hennes hantverk. Hon kommer från Stora Luleälvens sjösystem och hennes slöjd visar den Lulesamiska slöjdtraditionen på ett färgstarkt sätt. I hennes samling finns bland annat elddonspåsar i skinn och kläde, en kappa gjord av färgat sälskinn och mink, tobaks- och nätnålspåsar. Nytt för Lisbeth Kielatis är att hon numera även använder fågelskinn och fiskskinn i sitt skapande.
Lomskinn
- Storlommen har alltid betytt mycket för mig och min mormor sydde i lomskinn. Det tog tio år innan jag fick tag på den första fågeln som är fridlyst och som då hade råkat fastna i ett fisknät.
Idén till att göra påsarna fick hon redan 1984 när hon såg något liknande på Nordiska museet. På utställningen vid Norrbottens museum finns två lomskinnspåsar och även något så ovanligt som ett halsband av fågelns klor. Lisbeth Kielatis berättar att skinnet är så pass fett att hon mest behövt forma det innan användning.
- När det gäller fiskskinn använder jag mig av skinnet från sik, lax och ål. Jag älskar att jobba med ålskinn, säger Lisbeth Kielatis.
Vid utställningen finns bland annat en börs av ren- och sikskinn och en påse av ren- och laxskinn. Uringarvning eller färgning är två av metoderna hon använder för skinnet.
Sállat - nytt spår finns på Norrbottens museum fram till nionde september.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!