– Det är ju lite som OS. Man tävlar för sitt land och man vill ju vara bäst på det man håller på med, säger Victoria Harnesk som är författare till kokboken Smak på Sápmi.
– Jag har skrivit boken men kunskapen är inte min. Många människor har bidragit till den. När vi startade projektet skulle det egentligen inte bli en bok men genom mitt intresse för att skriva drogs det åt det hållet. Boken speglar hela svenska Sápmi.
I höstas vann Smak på Sápmi kategorin bästa regionala måltidslitteratur i Måltidsakademiens årliga tävling. Det kvalificerade boken till att ansöka om en plats på Gourmand World Cookbook Awards som världens bästa historiska kokbok. Men då tyckte Victoria Harnesk att tävlingen kändes avlägsen.
– Då tänkte vi inte så mycket mer på det eftersom boken var på svenska men vi fyllde i formuläret vi fått. För två veckor sedan fick vi ett mail där det stod att vi var på "short list" över de som gått vidare i tävlingen. Då blev det lite svettigt.
Det var nära att boken skulle missa tävlingen.
– När vi fick mejlet var det nära att vi kastade det, det var så likt något vanligt skräpmail. Och när vi fick mejlet där det stod att vi hade blivit utvalda var det samma sak. Då trodde jag först det var någon spam som ville sälja resor till Kina, säger Victoria Harnesk. Nu försöker hon organisera en resa till Kina i juni där prisutdelningen kommer äga rum.
– Vi är en ideell organisation som står bakom boken. Det är lite panik att hitta pengar för att kunna åka. Det vore kul att kunna översätta boken också. Men jag tror det går. Vi är ganska envisa.