Jägaren Harry Östling i Hindersöns viltvårdsområde gläder sig åt utgången, även om samebyn fortfarande har rätt att överklaga.
– Vi hoppas att samebyn ska ta bort dem framöver. Det är bättre ekonomi i att ta bort renarna och det finns många andra öar som också har renar utöver de som har anmält, säger han.
Han säger att störningarna från renarna tyvärr har haft negativ inverkan på årets älgjakt.
– Vi är i princip färdiga nu och har skjutit 10 vuxna av 13 och bara 2 kalvar av 14, säger Östling.
Öarna ingår inte i samebyns åretruntmarker enligt rennäringslagen, konstaterar förvaltningsrätten. Därför ska inte renar finnas där perioden 1 maj till 30 september. Men som vi var först att berätta anmälde först Furuöarnas jaktlag och sedan Hindersöns viltvårdsområde att ett flertal renar stört jakten på Stor Furuön, Fjuksön, Hindersön och Lappön under älgjaktens två första veckor i september.
Länsstyrelsen, som förra året läxades upp av förvaltningsrätten för att man förra gången inte delade ut vite till samebyn, valde den 25 september att gå på jägarnas linje och förelägga Gällivare skogssameby att betala totalt 100 000 kronor om inte renarna var borta senast den 29 september.
Så skedde inte, trots att samebyn uppger att de har ansträngt sig för att hitta dem.
– Det är ingen lycklig utgång, konstaterar Stig Persson, samebyns ordförande.
Vitesbeloppen svider för samebyn och bägge besluten överklagades, men avslogs av Förvaltningsrätten i Luleå den 29 september.
Frågan är nu vad samebyn ska göra för att slippa dyra viten framöver.
– Vi ska rådgöra hur vi ska göra men mest troligt ska vi överklaga. Det är en dag det handlar om och det tycker jag är väldigt hårt dömt, säger Stig Persson.
Men renarna har väl varit på öarna under hela jaktperioden?
– Ja, det har du rätt i. Men när vi var ut och kollade hittade vi ingenting.
Vad har ni för plan för att slippa hundratusentals kronor i viten framöver?
– Det enda vi kan göra är att renarna som transporteras ner ska transporteras upp, men tydligen kan det vara så att det kommer dit renar ändå. Nu ska vi slakta de som är kvar där nere, så snart det är snö.
Stig Persson tror och hoppas att det inte är vandringsrenar som simmar ut till öarna. Då blir problemet svårlöst.
– Sedan måste vi komma överens med öborna, om det går. För det ska inte behöva vara så här, säger Stig Persson.