SAM är en arbetsmodell som i korthet går ut på att ge stöd till föräldrar i form av utbildning, stödsatsningar, dialogforum för unga med mera. I fredags ordnades en så kallad spridningskonferens med de olika samarbetsparterna som skolledare, politiker, forskare, kommunföreträdare och ungdomar själva.
Den som startade SAM är tillförordnade folkhälsochefen på landstinget Bodil Larsson, hon berättar om arbetet:
– Vi startade med Boden och Haparanda som pilotkommuner 2014. Först scannade vi av vad dessa kommuner ansåg sig behöva, som exempelvis utbildning med mera. Det visar sig ha gått väldigt bra och lett till ökad samverkan och tillit mellan olika aktörer, som skola, förskola, barnhälsovård, mödrahälsovård med mera, säger Bodil Larsson.
Målet med SAM-arbetet är att färre barn och unga mellan 0-20 år ska drabbas av psykisk ohälsa. Inte något quickfix.
– Nej det handlar om en långsiktighet. Och nu tar vi nästa kliv och ska även titta på den psykiska hälsan i förskola, lågstadium och mellanstadium för den har spridit sig ner i de åren också. Och vi involverar flera kommuner, i dagsläget har även Älvsbyn och Piteå startat med detta arbete. Målet är att alla ska vara med, säger Bodil Larsson.
Projektledare för SAm som står för Samverka-Agera och Motivera är Linda Moestam:
– Projektet har lett till att man brutit isen att tala om psykisk ohälsa och här är ungdomarna själva viktiga och en del av arbetsprocessen, säger Moestam. Man har till exempel ordnat demokratidagar, elevråd har varit med och de unga har fört egen statistik. Ett arbete som har gett oss hela bilden som vi annars inte hade kunnat få, säger Linda Moestam.