Samarbete ska minska våld i nära relationer

Minska våld i nära relationer. Det är syftet med det samarbete som länets kommuner och landstinget inlett tillsammans med polisen och olika ideella organisationer.

LYCKAT SAMARBETE. "I Norrbotten fungerar arbetet bra när det gäller att minska våld i nära relationer", säger Carin Götblad. Längst till vänster polisintendenten Anders Danielsson och bredvid honom Luleås socialchef Mikael Lekfalk.

LYCKAT SAMARBETE. "I Norrbotten fungerar arbetet bra när det gäller att minska våld i nära relationer", säger Carin Götblad. Längst till vänster polisintendenten Anders Danielsson och bredvid honom Luleås socialchef Mikael Lekfalk.

Foto: Eija Dunder

Luleå2013-02-06 06:00

Regeringen vill att våld i nära relationer minskar. Därför har man tillsatt Carin Götblad, tidigare länspolischef i Stockholm, som nationell samordnare. Hon ska presentera sitt förslag vid halvårsskiftet nästa år.

Men hon har redan nu idéer om hur förslaget ska se ut. Det berättade hon vid ett besök i Luleå på tisdagen.

Mer verkstad här
- Det finns många län och regioner där man tagit fram en handlingsplan men där ingenting händer. Här i Norrbotten har man mer verkstad, här finns ett etablerat samarbete mellan olika myndigheter och det tycker jag är imponerande.

Statistik visar att antalet anmälda fall av våld i nära relationer ökar. Enligt Götblad betyder inte det att det skett en ökning utan att benägenheten att anmäla ökat och ökar.

Samtidigt talar hon om ett stort mörkertal, att det bara är en liten del av verkliga fall som kommer till polisens kännedom. I det sammanhanget talar hon det faktum att kvinnor som utsätts för våld av sin man är extra utsatta eftersom de är känslomässigt beroende av mannen.

Folkhälsoproblem
Det gör att de har svårt att anmäla misshandel.

- Misshandel i nära relationer är så vanligt att man kan säga att det utgör ett folkhälsoproblem.

Götblad säger att det krävs flera typer av åtgärder för att minska våld i nära relationer. En är att sjukvården blir mer lyhörd och ställer frågor till kvinnor som kommer till barnavårds- och mödravårdscentraler. Och till sjukhusens akutmottagningar.

Flera kommuner har också ökat sina insatser för att motverka våld mot kvinnor. Det gäller bland annat Luleå, som inrättat flera skyddade boenden. Dessutom har man infört terapi för män som misshandlar närstående.

Hjälp på webben
I samband med Götblads besök i Luleå invigdes en webbportal för dem som är utsatta för våld. Portalen är kopplad bland annat till landstingets hemsida. Luleå kommun har också en länk till sidan. Det handlar om en grön ruta med texten: "Våldsutsatt av närstående".

Genom att klicka på rutan kommer man till en sida med olika instruktioner. Där finns information för kvinnor som misshandlas, för barn som misshandlas. Och för män som misshandlar.

Antal anmälda fall av kvinnomisshandel i nära relation i Norrbotten

År Antal anmälda fall

2012 634

2011 609

2010 590

2009 606

2008 515

2007 456

2006 458

2005 498

2004 474

2003 430

2002 422

2001 396

2000 372

Källa: Bråttsförebyggande rådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!