Salt teknik testas i Luleå – ny anläggning ska byggas

En pilotanläggning ska byggas i Luleå för att testa om överskottsenergi från industrin kan lagras – med salt. Fungerar tekniken kan energin användas i Luleås fjärrvärmesystem.

Vid Swerim i Luleå ska pilotanläggningen uppföras.

Vid Swerim i Luleå ska pilotanläggningen uppföras.

Foto: Swerim pressbild

Luleå2021-04-15 14:25

Det är vid Swerims anläggning i Luleå som den nya pilotanläggningen ska byggas i ett samarbete mellan SaltX Technology, Luleå Energi, LuleKraft och metallforskningsinstitutet Swerim. Man ska med specialbehandlat salt lagra termisk energi, även kallat värmeenergi.

– Normalt sett så har man termiska lager men här är ett termo-kemiskt lager. Man har känt till det här under en ganska lång tid men man har inte lyckats få till ett system som kan hantera det på ett bra sätt. Den metod SaltX har presenterat har nu visat sig fungera så det kommer att bli ett helt nytt tekniksprång, säger Mikael Larsson, affärsområdeschef Metallurgi, Swerim.

Med den här lösningen kan man lagra energin både över tid och rum.

– En av de stora möjligheterna man har med ett termo-kemiskt lager är att man kan flytta energin från en plats till en annan, men man kan även flytta energin i tiden. Man kan lagra energin i dag och ta ut den om en månad för den kemiska energin finns i materialet, säger Mikael Larsson.

Om projektet slår väl ut kan det komma att användas i Lulekraft fjärrvärmesystem. I dag används processgaser vid Luleåkraft för att generera el och fjärrvärme som därefter distribueras av Luleå Energi till Luleå stad.

– Vad SaltX vill göra är att lagra värmen i det termo-kemiska lagret och sedan släppa värmen när det behövs. Det kan man frigöra som hetvatten eller ånga, säger Mikael Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!