Salongen satsar i svåra tider: "En tydlig vision"

Salongen Znygg i Luleå satsade på nya lokaler och rekrytering under coronapandemin. Nu fortsätter de att sikta framåt. "Vi håller oss till våra planer, oavsett om det är lågkonjunktur eller inte", säger ägaren Mia Viltok.

Mia Viltok, ägare av Znygg i Luleå.

Mia Viltok, ägare av Znygg i Luleå.

Foto: Privat

Luleå2023-01-19 13:28

Mia Viltok flyttade från Gällivare till Luleå och startade Znygg Mia Viltok studio 2007.

– Jag har alltid vetat att jag skulle ha eget. När jag var ungefär fem år sa jag att jag skulle bli chef, säger hon och skrattar.

– Jag har alltid känt att jag har en tydlig vision, jag vill forma mitt eget liv. Jag visste ju inte då, när jag var liten, att jag skulle bli frisör, men jag älskar mötet med människor och att skapa med händerna så det blev ett naturligt val. Att få ta del av kundernas livsberättelser, få förtroendet att ta hand om deras hår och underlätta deras vardag är härligt. Jag älskar att jobba med händerna och se saker och ting sakta växa fram genom hantverket.

Under coronapandemin gjorde företaget sin största satsning hittills. Våren 2021, efter 14 års verksamhet, flyttade salongen till nya lokaler.

– När många bromsade så gasade vi. Jag gjorde mitt yttersta för att undvika att permittera och rekryterade i stället två personer och satsade på en ny, större lokal i Södra hamn som var tre gånger så stor som den vi hade och där vårt salongkoncept verkligen skulle få plats att blomma ut ordentligt. Vi renoverade och byggde upp den nya salongen samtidigt som de anställda fortsatte arbeta i den gamla lokalen. När samhället öppnade upp stod vi redo med en ny salong som var finare och större än någonsin. Plötsligt hade vi egna rum till kunderna. Att byta lokal och investera mitt i en kris blev vår framgångssaga.

På salongen arbetar sju anställda med klippning, färgning, hår- och fransförlängning, samt behandlingar inom fransar och bryn. Salongen har också satsat på medicinsk förlängning, vilket innefattar allt ifrån peruker till hårersättningar och hårdelar.

– Som frisör följer jag kunder under långa perioder. Alla har inte samma förutsättningar för ett fint hår och en del tappar hår av olika anledningar under livets resa, vilket fick oss att ta ett nytt steg och utbilda oss inom medicinsk förlängning/peruker. Håret är en otroligt stor del av ens personlighet och att tappa det kan vara något som påverkar en otroligt mycket, säger Mia Viltok och fortsätter:

– Det behöver inte alltid handla om de stora hårsvallen när det kommer till förlängning och extensions. Ibland behövs det bara fyllas ut eller korrigeras så det känns som deras eget hår igen. Jag vill få människor att känna sig vackra och få tillbaka ett självförtroende som ibland gått förlorat.

Förra året utbildade sig personalen inom hårersättningar för män.

– Jag tycker det är viktigt att prata mer om olika sorters håravfall, allt ifrån Alopecia till manligt håravfall. Speciellt håravfall bland män. I Norrbotten är det kanske inte lika socialt accepterat att ersätta håret som fallit av som det är i större städer, men varför ska inte män få samma möjlighet som kvinnor, till ett självförtroende och fint hår som representerar deras personlighet? Kan jag vara med och påverka i Norrbotten och göra det mer accepterat så vill jag gärna det. Jag möter otroligt många män som lider av sitt hår som är ett minne blott.

Mötet med människor och möjligheten att hjälpa dem är det bästa med jobbet, berättar hon.

– Jag brinner för mötet med människor och deras livshistorier, det är det jag älskar med att vara frisör. Att kunna hjälpa dem och kanske förenkla deras liv är helt fantastiskt. Att se en kund lämna salongen med huvudet högt och en stor dos av självförtroende - det är magiskt.

Hur ser planerna ut inför framtiden?

– Vi har alltid mycket planer. Det är ingenting som gått i lås ännu så jag kan inte berätta om dem nu, men Znygg fortsätter att utvecklas i samma takt som vi har gjort. Vi håller oss till våra planer, oavsett om det är lågkonjunktur eller inte. Vi har en tydlig vision tillsammans i teamet, det kommer vara vår framgång. Det kommer alltid finnas hinder, ibland är det en pandemi eller lågkonjunktur, vilket kan vara svåra utmaningar som företagare och salongsledare, men om vi gör det tillsammans kommer det att gå. Det vet jag, säger Mia Viltok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!