Salmonella i suggor på Alviksgården

Alviksgården med 8.500 grisar är tillsvidare stängd på grund av att två suggor bar på salmonellabakterier.  - Oerhört tråkigt, men smittan fanns inte i själva köttet så konsumenterna kan känna sig lugna, säger företagets grundare och VD, Mikael Hugosson.

ORO. Anne Hugosson som arbetar dagligen med djuren konstaterar att beskedet om salmonella var tungt.                           
"Hoppas det inte är så allvarligt", säger hon.

ORO. Anne Hugosson som arbetar dagligen med djuren konstaterar att beskedet om salmonella var tungt. "Hoppas det inte är så allvarligt", säger hon.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2008-10-08 06:00
Vid 11-tiden på tisdagen fick Mikael Hugosson och personalen på Alviksgården utanför Luleå mardrömsbeskedet. I en rutinkontroll upptäcktes att två av gårdens suggor som slaktats bar på salmonellabakterier. Gården är en av landets största med 8.500 djur och en salmonellasmitta i en så stor besättning, är enligt Hugosson själv "så nära en katastrof man kan komma". Viss lättnad var det att bakterien som hittats satt i lymfkörtlarna. Inte i köttet.- Konsumenterna kan känna sig lugna och det betyder otroligt mycket för oss, men det här är ändå det värsta som kan hända en grisfarmare, säger Mikael Hugosson.Slakten stoppad
Direkt efter beskedet stängdes Alviksgården. Det betyder att inga djur får föras varken ut eller in på gården. All slakt är stoppad tills vidare.Anne Hugosson som är den som ansvarar för den dagliga skötseln av de cirka 8.500 djuren på gården var tagen av salmonellabeskedet.- Vi får verkligen hoppas att det inte är så allvarligt. Det är inte så munter stämning här i dag, säger hon medan hon kelar med ett gäng nyfikna kultingar.Vid 16-tiden kom så beskedet. Bakterien det rör sig om är Salmonella Newport och är enligt veterinärinspektör Elöd Szanto vid Jordbruksverket en ganska vanlig variant av salmonella och en variant som förekommer hos både djur och människor.Elöd Szanto betonar att det är för tidigt att säga att gården är salmonellasmittad. - Det har inte påträffats några bakterier i köttet utan endast inkapslat i en lymfknuta. Det har inte påträffats djur som är sjuka. Du får inte ont i musklerna även om du har salmonellabakterier i tarmen, samma sak är det med grisar. Jag skulle utan tvekan äta av kött från Alviksgården. Det gäller som alltid att tvätta händerna ordentligt och steka köttet väl. Salmonella överlever inte en bra tillagning, säger Elöd Szanto.För Mikael och Anne Hugosson och övriga anställda betyder salmonellafyndet att man tvingas till hundratals provtagningar. Prover i alla bås
- Det ska tas prover i samtliga bås, avföringsprov från vissa enskilda djur, men också från fodret. Sedan ska det analyseras. Det tar fem till sju dagar innan vi vet om det finns mer salmonellabakterier på gården, säger Elöd Szanto.Enligt honom är det för tidigt att säga något om smittkällan. Fodret finns alltid där i bakhuvudet säger han och fodertillverkare skickar alltid prover för analys när smitta upptäcks. Enligt Elöd Szanto får man ofta aldrig reda på smittkällan.Skulle det visa sig att smittan på Alviksgården är omfattande kommer alla djur som slaktas att testas innan något kött lämnar gården. Ett kassaskåpsäkert kött för konsumenten i så fall, men för gårdens personal ett än mer digert arbete.- Vi kommer att mer än fullt upp den närmaste tiden och det är fruktansvärt tråkigt att sådant här händer, men vi kommer att klara ut det här, säger Mikael Hugosson när han fått veterinärens besked.Försäkring täcker
När det gäller ekonomin så täcker försäkringarna kostnaderna till drygt 90 procent. Hur det hela påverkar varumärket Alviksgården återstår enligt honom att se. Gården kommer att förbli stängd till dess att den friskförklarats. Normalproduktionen är 300 grisar per vecka- Det är ont om fläskkött, men vi ska se till att få fram det på annat håll så att våra kunder inte drabbas, säger Mikael Hugosson.Efter beskedet om salmonellasmittan beslutade Konsum Norrbotten att lyfta bort alla kött- och charkvaror från Alviksgården från sina hyllor.- Tidigare tester har ju inte visat på salmonella, men vi tar bort alla produkter av psykologiska skäl. Nu avvaktar vi för att se vilken typ av salmonella det rör sig om och vad det innebär för produktionen på Alviksgården, sade Stefan Axelsson, marknadschef hos Konsum Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om