Sällsynta småkryp i skogen
De stora skogsbränderna i Lainio, Muddus och Bodträskfors sommaren 2006 var rena lyftet för några sällsynta arter i skogen. Forskarna har hittat skalbaggar som man trodde var utdöda i Sverige. Småkryp som älskar hetta och frossar på resterna av brända träd.
SÄLLSYNT SMÅKRYP. I brandfältet utanför Lainio har forskarna gjort ett riktigt fynd. Slät barkskinnbagge har inte observerats norr om Dalarna sedan 1920-talet.
Foto: Roger Pettersson, SLU, Umeå
Slät barkskinnbagge (Aradus laeviusculus) är något längre, cirka fem millimeter lång, och listas som starkt hotad i Sverige. Man har trott att den enbart finns kvar i södra Sverige, eftersom några fynd från Norrland inte har gjorts sedan 1930-talet. Nu har forskarna hittat den i Lainio i somras. Ovan nämnda skalbaggar är exempel på arter som frodas i brandhärjad skog. Att det brinner i skogen är naturligt, men sedan människan aktivt började bekämpa skogsbränder med framgång har brändernas omfattning minskat betydligt. För några sekler sedan kunde flera hundra kvadratkilometer skog gå upp i rök, att jämföra med storbranden i Bodträskfors som härjade ungefär 18 kvadratkilometer skog.Andra forskare undersöker hur vattnet påverkas av skogsbränderna. Doktoranden Fredrik Nordblad, LTU, har sett tecken på att mer järn och aluminium fälls ut i vattnet. Mindre mat för gnagare
Forskaren Frauke Ecke vid LTU undersöker hur det går för små däggdjur som sorkar, lämlar och näbbmöss efter skogsbränderna. Hon har observerat att antalet djur har blivit färre i de områden som brandhärjades, jämfört med icke brända områden. Däremot finns det inga större skillnader mellan områdena när det gäller antalet arter.Naturvårdverket har stöttat arbetet med att dokumentera de biologiska effekterna av skogsbränderna. Projektet löper ut i år. Länsstyrelsen har ansökt om ytterligare medel från naturvårdsverket för att kunna fortsätta dokumentationen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!