Sällsynt mussla hotad

Beståndet av flodpärlmussla är hotat i Norrbotten. Länsstyrelsens inventering av beståndet försvåras av att de inte är helt på det klara med var de ska söka efter den sällsynta musslan.
? Det är svårt att göra en bra inventering utan tips från allmänheten, länet är för stort, säger Patrik Olofsson som arbetar med inventeringen ute på fältet.

LULEÅ2005-08-13 06:30
Flodpärlmusslan kan bli uppemot 200 år gammal och är då ungefär 15 centimeter lång. För att den ska trivas kräver flodpärlmusslan kalkfattiga, ganska näringslösa vatten och sandblandade, grusiga bottnar. Dessutom krävs vatten med gott om öring, eftersom flodpärlmusslans larver fäster sig på gälarna hos ung öring.<br>&nbsp;? Öringrika vatten brukar vara bra att kontrollera, tyvärr har vi fått in ganska få tips, så vi får förlita oss på blindprover. I princip har vi stannat till vid vägtrummor och sökt av bäcken ett par hundra meter i vardera riktningen, berättar Patrik Olofsson.<br>Sämre bestånd<br>Blindprovsmetoden är dock inte särskilt effektiv, av cirka 100 blindprover har de flesta inte gett någonting.<br>&nbsp;? Vi har hittat flodpärlmussla på två-tre nya ställen, fortsätter Patrik Olofsson.<br>På de ställen som man känt till att flodpärlmusslan funnits tidigare är beståndet generellt sett ungefär detsamma, eller något sämre, än vid de senaste inventeringarna 1993 och 1997. På ett fåtal ställen verkar flodpärlmusslan ha försvunnit helt.<br>&nbsp;? Vi har varit i ungefär 120 bäckar och sökt efter musslor. I dagsläget är det svårt att ha någon överblick av läget totalt sett, vi vet mer när vi börjat sammanställa materialet, säger Patrik Olofsson.<br>Rapporten om inventeringen av flodpärlmusslebeståndet kommer att påbörjas efter att inventeringen avslutas om två veckor. Rapporten väntas bli klar i början av oktober.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om