Sålde sitt livsverk i mars – nu är han tillbaka som ägare

I mars sålde han sitt livsverk Burlin motor, men mindre än ett år senare har Stefan Burlin, 51, köpt tillbaka bilföretaget.

Sålde livsverket. Stefan Burlin, vd för Burlin motor, sålde till ett av Nordens största bilföretag, norska Miklagruppen, i mars men har nu köpt tillbaka företaget.

Sålde livsverket. Stefan Burlin, vd för Burlin motor, sålde till ett av Nordens största bilföretag, norska Miklagruppen, i mars men har nu köpt tillbaka företaget.

Foto: Burlin motor

Luleå2018-01-04 09:40

Stefan Burlin hade räknat med att börja trappa ned när han fyllt 50 år.

I mars fick han ett kontantbud av norska Miklagruppen, som tillhör en av Nordens största bilföretag med en omsättning på cirka sju miljarder svenska kronor.

Stefan gick istället in som vd, satt kvar i Toyotastyrelsen i Sverige och skulle styra skutan i rätt riktning i nedtrappningen.

– De vill att vi ska växa ännu mer och jag blir ansvarig för deras satsning i Sverige. Jag får vara kvar och sköta den roliga biten. Det vill säga driva och leda företaget. Att däremot äga ett företag med 120 anställa, det är inte lika roligt alla dagar, sa Stefan Burlin i mars.

Det var då.

Nu är nu – och Stefan Burlin är tillbaka som ägare.

– Jag har köpt tillbaka Burlin motor, säger han när Norrbottens Affärer ringer upp.

Och nu ska vi ta med er på turerna runt.

Norska Miklagruppen sålde ut sitt bilbolag till Anders Hedin, Hedins bil, i Göteborg i en affär med en omsättning på totalt 20 miljarder. De gjorde klart med bilmärkena BMW och Porsche, men kom aldrig överens med Toyota. Det hela slutade med att affären med Burlin motor blev avlyst. För norrmännen och Hedin bil innefattade den bara tio procent av hela affären och var egentligen en parentes i det hela.

Burlin motor, som finns i Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå fortsatte under 2017 att ösa på och visade en bra vinst med Stefan Burlin som vd.

Då blev frågan aktuell – om ett återköp.

– Miklagruppen skulle just generationsväxla och det var därför de sålde av till Hedin bil. Sönerna stod då kvar med endast Burlin motor, bor i Stavanger och skulle sköta ett bilföretag i norra Sverige. Det ville de helt enkelt inte och nu har jag köpt tillbaka det, säger Stefan Burlin.

Fick du ett bra pris?

– (Skratt) Vi var nöjda med försäljningen i våras och är lika nöjd med återköpet ocm jag säger så. Sedan har mina platschefer i respektive stad fått köpa en ägardel även om jag har kvar majoriteten. Det gör att jag på sikt kan trappa ned. Vi har dock inte köpt tillbaka fastigheterna. De ägs fortfarande av Miklagruppen, säger Stefan Burlin.

Hur är känslan nu?

– Det blev en riktig frivolt från att ha sålt till att köpa tillbaka. Jag sitter kvar i Toyotastyrelsen i Sverige, jobbar mest i Stockholm och andra ställen, men jag är väldigt nöjd att det blev ett tok-ja när jag ringde runt till platscheferna och frågade om de ville att vi skulle köpa tillbaka. Vi är ett norrländskt företag där ryggraden är personalen och så vill jag att det ska fortsätta vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om