Säkra planer för Kebnekaise

Länsstyrelsen i Norrbotten planerar för en satsning på ökad säkerhet kring Sveriges högsta berg Kebnekaise. Förbättrade vandringsleder, nytt informationsmaterial och en ny rast- och nödstuga strax nedanför Kebnekaises sydtopp ingår i projektet.

Kebnekaise.

Kebnekaise.

Foto: Mattias Forsberg

Luleå2014-03-01 08:44

Vid en fjällsäkerhetsbesiktning 2012 konstaterades ett stort upprustningsbehov av den västra leden till Kebnekaise. De två nuvarande rast- och nödstugorna på cirka 1800 meters höjd ansågs vara fallfärdiga.

Kebnekaise är Sveriges högsta berg - 2099 meter över havet på sin högsta punkt enligt en mätning hösten 2013. Antalet besökare ökar och de senaste åren har fler än 8000 personer gett sig upp mot Kebnekaises topp varje sommar.

Säkerhetsprojektet genomförs i samverkan mellan Länsstyrelsen i Norrbottens län, Naturvårdsverket och Fjällsäkerhetsrådet. Länsstyrelsen har tagit fram ett åtgärdsprogram i syfte att förbättra Kebnekaises fjällsäkerhetsstruktur. Förslaget är att en ny rast- och nödstuga byggs under 2014. Den så kallade västra leden som är den mest använda besiktigas i detalj under sommaren 2014 och ett åtgärdsprogram tas fram. Informationsmaterialet ses över och vid behov tas nytt material fram för att säkerställa besökarnas behov och tydliggöra innebörden av att försöka bestiga Sveriges högsta berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om