Saknas: Blivande stridspiloter

Försvarsmakten har svårare att rekrytera stridspiloter. Färre söker sig till yrket, något man på F-21 nu vill ändra på. “Vi vill ha så många ansökningar som möjligt”, säger Henrik Lindgren, rekryteringsofficer på F-21.

Pilot. “Jag tycker att jag har världens bästa jobb. Jag har en fantastiskt varierad arbetsmiljö och dessutom har jag ett jobb där jag har extremt stort ansvar under frihet”, säger piloten Henrik Björling.

Pilot. “Jag tycker att jag har världens bästa jobb. Jag har en fantastiskt varierad arbetsmiljö och dessutom har jag ett jobb där jag har extremt stort ansvar under frihet”, säger piloten Henrik Björling.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2017-04-01 05:00

Antalet personer som söker till att bli stridspilot har stadigt minskat de senaste åren.

– Vi har ett problem som jag tror hela samhället har. Vi vill ha de som är mest kvalificerade och de slåss ju alla om, vilket gör att uppgiften med att rekrytera har blivit svårare för alla vill ha samma människor. Sedan syns vi mindre och mindre också vilket, tror jag, gör det svårare att rekrytera, säger piloten Henrik Björling.

Sedan slutet av 1980-talet har antalet ansökningar stadigt minskat. De senaste åren har antalet sökande varit 400-600 per år.

– När det var som absolut mest, i slutet av åttiotalet, då var det en topp på cirka 2000, säger Henrik Lindgren.

– Det hänger ihop med en förskönande film som egentligen inte representerar yrket, men den finns där och den skapade en möjlighet att folk sökte, säger Henrik Björling.

Björling berättar att jobbet som stridspilot är varierande och enligt honom personligt utvecklande.

– Jag tycker att jag har världens bästa jobb. Jag har en fantastiskt varierad arbetsmiljö och dessutom har jag ett jobb där jag har extremt stort ansvar under frihet. Det är något som jag uppskattar. Jag har jobbat som stridspilot i tio år och under tio års tid har jag egentligen aldrig haft ett år som är likadant det andra, utan man utvecklas hela tiden och det blir nya förändringar och så får man ny kunskap hela tiden, säger Björling och fortsätter:

– Det är den ena delen, sedan är det sjukt kul att flyg med 40 000 hästkrafter, det är en annan del. Men jobbet i sig handlar lika mycket om att flyga som att inte flyga. Man är som en projektledare runt omkring. Så om man gillar ett utvecklande jobb både på marken och i luften.

Föreställningar om att det är väldigt svårt att komma in och myter om hårda krav tror Henrik Björling är en del som hindrar människor att söka till pilot.

– Vi vill ha de individer som är framåt och vågar och jag lovar att många som sitter där ute och inte vet att det kan – de kan. Skulle de bara söka så skulle de hamna här tillslut, säger Björling.

– Man kan inte se på en person utifrån, ingen kan sitta och titta på någon och säga att du kan inte bli stridspilot utan det måste man testa för att se. Så prova ansöka är grundbudskapet, säger Henrik Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om