Saknade tillstånd och certifikat

21 Ica-butiker runt om i landet beställde den fuskmärkta oxfilén från den Luleåbaserade köttgrossisten. Trots att grossisten verkade i det fördolda och bedrev en olaglig verksamhet.

KÖTTFUSK. Ett Luleåregistrerat företag sålde oxfilé till 21 butiker i landet, varav tre i Norrbotten.

KÖTTFUSK. Ett Luleåregistrerat företag sålde oxfilé till 21 butiker i landet, varav tre i Norrbotten.

Foto: Fredrik Jonson

Luleå2013-08-10 06:00

På Ica:s hemsida kan allmänheten ta del av hur leverantörer säkerhetskontrolleras före dem ska börja leverera varor till matvarukedjan. Bland annat går det att läsa: "För oss på Ica är förtroende viktigt. Därför ställer vi krav på alla våra leverantörer och deras underleverantörer att de arbetar aktivt med kvalitets- och miljöfrågor samt tar sitt sociala ansvar:"

Luleåföretaget har ändå lyckats att leverera partier med oxfilé till 21 Ica-butiker runt om i landet. Tre av dem i Norrbotten, som Kuriren skrev om i fredagens tidning.

Köttet återkallades 15 april 2013 från butikerna.

Mats Ovegård är kvalitetschef på Ica Sverige AB och är väl insatt i fallet med Luleågrossisten och Tallhöjdens kött och chark AB, där köttet enligt livsmedelverket märkts om.

– Vi hade inte verktyg för sådant här matfusk tidigare. Efter att det här uppdagades ställer vi hårdare krav på leverantörer, säger han.

Nytt företag

Luleåföretaget är registrerat 2012 och var alltså en ny aktör på köttmarknaden. På fakturorna som de olika Ica-butikerna skickats ser man tydligt både vad företaget heter och en stor logga på företagets namn.

– När en ny aktör vill börja leverera ska de fylla i en tvåsidig självdeklaration om företaget och sen ska de också visa upp ett IP-certifikat, säger Mats Ovegård.

Grossisten från Luleå agerade utan tillstånd från kommunens miljökontor och man har inte haft något IP-certifikat heller.

Hur Luleågrossisten lyckats leverera kött till 21 olika stormarknader i landet förklarar Ovegård med att Ica centralt inte har kontroll på vilka enskilda Ica-handlare väljer som lokalleverantör.

– Vi hjälper handlarna med verktyg så att de kan säkerställa leverantörens status gällande livsmedelsäkerhet, säger Mats Ovegård.

Första gången

Mats Ovegård har aldrig tidigare varit med om att ett livsmedelsföretag inte ha varit registrerat hos miljökontoret.

– Det är första gången det förekommer, det har aldrig funnits misstro för det, säger han.

Enligt fakturor som Kuriren tagit del av har Luleågrossisten köpt in kött från Tallhöjdens kött och chark för över 700.000 kronor. Köttet har bevarats i ett fryslager på ett industriområde i Luleå.

Fakta: IP-certifikat:

IP är en standard för kvalitetssäkring av produktion av livsmedel och prydnadsväxter, i hela kedjan från primärproduktion till förädling. Att certifiera verksamheten enligt IPs regler innebär att du som producent följer vissa regler och därefter får ett kvitto på att produktionen uppfyller de kvalitetskrav som ställts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om