Säkerhetsrisk med lång flygstrejk

Strejken på Norwegian fortsätter och nästan inga av deras flighter går från Luleå Airport. Men strejken kan också få konsekvenser för flygen som är i luften tror huvudskyddsombud.

Flygsäkerhet. De flygplan som får inhyrda piloter kan riskera att brista i kontrollerna.

Flygsäkerhet. De flygplan som får inhyrda piloter kan riskera att brista i kontrollerna.

Foto: Pedersen, Terje

LULEÅ2015-03-10 10:37

Lennart Pöyhönen är pilot i Luleå och huvudskyddsombud för SAS-piloterna. Han ser inte bara situationen som ett problem med arbetsvillkoren och kollektivavtalet. Han ser också strejken som ett säkerhetsproblem.

– De piloter med kontraktsbakgrund som jag har pratat med säger att man drar sig för att rapportera småfel när man hoppar in i ett nytt flygplan. Man vill inte sticka ut för det brukar inte uppskattas av ledningen, säger han. När inhyrda piloter gör kontroller innan det är dags att åka säger Lennart Pöyhönen att de är rädda för att ställa till med besvär.

– Man är lite som en daglönare på det sättet och på sikt ser jag det som en flygsäkerhetsfråga.

Pilotstrejken på Norwegian har nu pågått i över tio dagar. Norwegian uppskattar att över 120 000 passagerare har påverkats av de inställda resorna. I Skandinavien har 700 piloter gått i strejk och Norwegian har permitterat nästan 1 000 anställda som nu är hemma utan lön. Grunden till konflikten är att piloterna har ställt krav om förbättrade kollektivavtal med moderbolaget Norwegian Air Shuttle. I torsdags delade Norwegian upp de skandinaviska piloternas anställningar i tre dotterbolag, ett i Sverige, Norge och Danmark. Sent på måndag kväll hade de båda parternas advokater arbetat fram ett nytt förslag, det skriver NRK.

Svenska pilotföreningens ordförande Martin Lindgren har kritiserat Norwegian för att hyra in strejkbrytande piloter för att hålla igång verksamheten. Men Lennart Pöyhönen säger att han kan förstå de piloter som nu flyger åt Norwegian.

– Jag förstår de som arbetar på kontrakt. För dem gäller det ju bara att dyka upp och flyga, annars måste de sluta. Vi har folk som har kommit från både Norwegian och Ryanair och som har gått ner i lön för att få fast anställning. Det behövs en trygghet på arbetsplatsen för att kunna planera resten av livet, våga skaffa hus och barn och sånt, säger Lennart Pöyhönen.

Fem av sex avgångar från Luleå Airport är inställda i dag. Ann-Christin Viklund är flygstationschef och hon säger att passagerarna i Luleå har varit väl informerade om situationen.

– Första morgonen var det ett antal resenärer som dök upp och inte visste om läget men det var inte mer än 15-20 personer. Nu är det ingen som kommer till flygplatsen och inte vet om att det är inställt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om