Gymnasiebyn kan införa id-kort för elever – och passagesystem

Säkerheten skärps för tusentals elever i Luleå.
Gymnasiebyn planerar införa id-kort och ett passagesystem med lås.
– Vi möter en framtid som ställer andra krav, där vi måste vara mer förberedda, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef.

Kungsfågeln ska få en tydligare entré med reception, dels för säkerheten och dels för tillgängligheten.

Kungsfågeln ska få en tydligare entré med reception, dels för säkerheten och dels för tillgängligheten.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2025-02-06 17:45

Om det går som planerat kan ytterdörrarna låsas redan till hösten, enligt Lindbäck. En förstudie för att införa ett skol-id för elever har genomförts, och nästa steg är att ha låsta dörrar med passerkort för elever och personal.

– Vi har skolorna öppna i dag. Vi tror inte att det kommer vara så i framtiden. Vi arbetar för ett system där vi förhoppningsvis hösten 2025 kommer ha ett passagesystem där elever och personal har taggar, och där ytterdörrarna inte är öppna, säger hon.

Det är inte helt säkert att det införs redan då.

– Men det är min förhoppning. Jag skulle säga att skolvärlden är på väg dit. Skolan är ingen allmän plats, utan en arbetsplats för elever och personal.

Dessutom planeras det för en ombyggnad av Kungsfågelns entré, där en reception ska ta form. Något som planerats under lång tid. Den byggnaden är det största gymnasiekvarteret med runt 1 200 elever.

undefined
"Skolor är en arbetsplats för elever och personal, och de besökare som vi medger får komma till oss", säger Eva Lindbäck, gymnasiechef i Luleå.

En tydlig entré är en tillgänglighetsfråga, men även en säkerhetsfråga för en bättre överblick över vilka som kommer in i byggnaden, enligt gymnasiechefen.

– Vi har påtalat behovet av en entré under lång tid. Gymnasiebyn kom till i olika omgångar för ungefär 20 år sedan. Det finns ingen tydlig entré eller reception i Kungsfågeln. Man kommer in i en korridor.

När kan receptionen byggas, tror du?

– Jag hoppas man ska kunna komma igång under det här året. Det är en ganska rejäl ombyggnation.

Hösten som gick genomfördes föreläsningar och utbildning för skolpersonal, om skolsäkerhet. En säkerhetsgenomgång har genomförts i lokalerna med hjälp av en konsult. Hotbedömningsteam har skapats på skolan.

En utbildning hur elever och personal ska agera vid en skolattack planeras. I ett första steg provas utbildningen på tre klasser, och därefter ska alla elever genomgå utbildningen.

Även en larmapp har installerats.

– Den är till för personal. Man ska kunna larma vid en våldshändelse. Då går larmet till all personal. Vi är en stor organisation med flera kvarter. Vi har provtryckt det och haft övningar. Vi hoppas förstås att vi aldrig behöver använda den i skarpt läge.

Gymnasiechefen tror det är rätt väg att gå med låsta dörrar på skolor. Något som blir extra tydligt efter masskjutningen i Örebro, menar hon.

– Det viktigaste av allt när det gäller säkerhetsarbete är det förebyggande arbetet kring trygghet, trivsel och studiero. Att vi jobbar med goda relationer, trygg vuxennärvaro, och att vi ger alla elever stöd och hjälp när de behöver det, säger Eva Lindbäck.

undefined
Alma Eliasson tycker det är ett bra förslag med mer säkerhetsåtgärder.

Gymnasieeleven Alma Eliasson, 18, säger att hon inte känner sig otrygg i skolan men att hon ändå är positiv till att låsa dörrarna.

– Det är ett bra förslag. Ju mer säkerhetsåtgärder man tar till, desto bättre. Så länge de hittar ett sätt att det blir enkelt för oss elever att ta sig in, säger hon.

undefined
Gymnasieeleven Qingyou Wang är tveksam till låsta dörrar.

Qingyou Wang, 18 år, är mer tveksam.

– Jag är emot det. Att ha låste dörrar känns dåligt i fall att det skulle börja brinna till exempel. Säkerhetsmässigt kan det lika gärna vara en elev inne i skolan som bär vapen som en utomstående som kommer in, säger hon.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!