Videon är inte längre tillgänglig
Företag med liten andel förädling och stor andel export av sågade produkter går nu back, resonerar han.
Sågverkskollegan Anders Olofsson, Setra Nord och platschef vid Setra Rolfs i Kalix, ger ingen muntrare bild.
- Det är allmänt tufft för sågverken.
Två bort
Sågverksägare ger inte bort pengar. Om de mot förmodan slänger en slant i önskebrunnen är det för att få se tre förekomster stiga därur:
Svagare krona.
Högre pris på sålt virke.
Lägre pris på inköpt timmer.
Branschtidningar har rapporterat om sågverk som går med förlust, produktionsstopp kring jul och att ägarförändringar är att vänta.
Fast på vägen
Efter nyårsskiftet kom upproren i Nordafrika. Demokratiaspekten obeaktat ett dilemma för svenska sågverk eftersom båtar knappt kunnat lossas. Med banker stängda ingen betalning.
- Vi har fått skjuta fram leveranser. Det ligger varor vid kaj som ska till Tunisien och hemma har vi kvar varor som ska till Egypten. Det handlar om miljonvärden, säger Stefan Johansson. Däremot har BAC fått betalt.
Tecknen är att det lossnar.
- Nordafrika är viktigt, dit går 20-25 procent av exporten från sågverken. För oss handlar det om 20, säger han.
BAC Örarna har satsat på förädling med inriktning på nordisk marknad. Andelen förädlade produkter ligger nu på 50 procent och till sommaren på närmare 70, uppger ledningen.
Försäljning i Sverige innebär betalt i kronor. Stark svensk krona är en nackdel vid export. När euro, dollar, pund och annan valuta växlas blir det mindre med pengar.
- Jämfört med ifjol är skillnaden tio-tolv procent för oss, säger Anders Olofsson.
Skogsbönder dyra
Svenska kronor ska däremot skogsägarna ha för sålt timmer.
- Vi måste få lägre råvarupriser, annars klarar vi inte upp det. Råvarupriserna måste gå hand i hand med de priser vi kan ta ut. Sågverken behöver tjäna pengar, vi måste investera om vi ska kunna konkurrera, säger Anders Olofsson.
Skogsägarna organiserar skogsmarksägare och driver samtidigt sågverk.
- I dag är virkespriserna för höga för sågverken. Det hänger samman med att det fortfarande är brist på råvara, produktionen är för hög, säger Eva-Maria Ekström, tillförordnad vd i Skogsägarna. Nedläggningen av Seskarösågen och Lövholmen möttes av att andra sågverk ökade sin produktion.
Priserna på sålda varor kunde varit bättre. Hopp finns om bättre ekonomi i England, Tyskland och ytterligare länder, resonerar sågverkschefer.
Sågverk Kuriren talat med säger sig räkna med normal volym i årsproduktion och rapporterar inte om uppsägningar.
Vintern påfrestar emellertid skogsmaskiner och såganläggningar.