– Vi vil inte peka ut någon specifik del av länet det är lika dåligt överallt, konstaterar beredningens ordförande socialdemokraten Lars U Granberg och betonar att det är landstingets del av demensvården, cirka tio procent, man studerat.
Och vad är det då som inte fungerar?
– Man prioriterar inte patienter enligt landstingets prioriteringsordning. Det finns läkare som väljer bort den här gruppen som inte får en tidigt ställd och riktig diagnos och läkemedelsbedömning och uppföljning, säger Lars U Granberg. Därmed finns det i dag många i den stora gruppen dementa som vårdas på fel instanser i slutenvårdens olika enheter som exempelvis akutpsykiatri, får ett sämre liv på grund av felaktiga diagnoser och hellre medicineras än bemöts.
– Det saknas geriatrisk kompetens i första linan, på vårdcentralerna. Några få läkare finns som har kunskapen och intresset men många läkare väljer bort denna grupp som anses besvärlig och ointressant för den kan inte botas, säger ledamöter i beredningen.
Det här leder till att demensvården i Norrbotten blir mycket ojämlik och det är allvarligt påpekar beredningen.
– Det här är en sjukdom som även drabbar anhöriga. Landstinget behöver arbetskraft. Man måste fråga om Landstinget hellre ser att anhöriga,läs kvinnor, går ned i tid och är hemma och vårdar sina anhöriga, undrar Lars U Granberg.
På torsdag överlämnas verksamhetsrapporten för att tas ställning till av Landstingsfullmäktige. Lars U Granberg:
– Jag är övertygad om att den kommer att ge avtryck.