Polisen behöver fler tips efter misstänkt mordförsök på Örnäset

Såg du någon mystisk bil eller person lämna Edeforsgatan 25 i samband med lägenhetsbranden och det misstänkta mordförsöket strax innan jul?
I så fall – hör av dig till polisen.
– Vi har fått in ett och annat tips men vi är fortsatt intresserade av mer information från allmänheten, säger kriminalkommissarie P-O Andersson.

Lägenhetsdörrens utsida fick omfattande skador i samband med branden och polisens teori är att gärningsmännen kastat brandfarlig vätska in genom brevinkastet.

Lägenhetsdörrens utsida fick omfattande skador i samband med branden och polisens teori är att gärningsmännen kastat brandfarlig vätska in genom brevinkastet.

Foto: Nils Johansson

Luleå2025-01-06 11:00

Nyheten i korthet

  • Polisen i Luleå söker fler tips efter ett misstänkt mordförsök och en lägenhetsbrand på Edeforsgatan 25 den 14 december 2024.
  • Två personer, en man i 30-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern, sitter häktade misstänkta för mordförsök och grov mordbrand.
  • Polisen utreder även andra misstänkta anlagda bränder i Luleå samma natt, men ingen koppling har ännu hittats.

Den våldsamma branden utbröt på Edeforsgatan 25, tidigt en lördagsmorgon den 14 december 2024.

En lägenhet på översta våningen blev mer eller mindre helt utbränd och en manlig hyresgäst, som befann sig ensam i lägenheten, räddades via balkongen med stegbil.

Tydliga skador på lägenhetsdörrens utsida indikerade att de misstänkta gärningsmännen hade kastat brandfarlig vätska in genom brevinkastet.

undefined
Lägenhetsdörrens utsida fick omfattande skador i samband med branden och polisens teori är att gärningsmännen kastat brandfarlig vätska in genom brevinkastet.

Polisen har inlett en förundersökning och två personer – en man i 30-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern – sitter häktade misstänkta på sannolika skäl (den starkare misstankegraden) för mordförsök och grov mordbrand. 

– Syftet har varit att döda den som fanns i lägenheten. Mord genom mordbrand, sa kammaråklagare Rickard Finnberg till Kuriren.

Innan julhelgen gick polisen också ut med en uppmaning till allmänheten om att höra av sig kring händelsen. 

– Vi har fått in ett och annat tips och har en ganska klar bild av vad som hände men vi är fortsatt intresserade av alla bilar eller personer som lämnade Edeforsgatan 25 strax innan eller efter klockan 04 den aktuella lördagsmorgonen, säger kriminalkommissarie P-O Andersson vid polisenheten för grova brott under torsdagen.   

Den häktade mannen har tidigare dömts för bland annat ringa narkotikabrott och stöld, medan kvinnan i 60-årsåldern har en dom för narkotikabrott från 2016 men i övrigt är hon ostraffad.

Även en annan Luleåkvinna på fri fot är av intresse i utredningen men inga andra misstänkta personer har frihetsberövats. 

undefined
Mannen fick evakueras via balkongen den misstänkt anlagda lägenhetsbranden den 14 december.

Samtidigt utreder polisen andra bränder som misstänks ha anlagts i soprum och liknande i andra delar av Luleå, däribland på Hertsön, natten den 14 december. 

– Inget pekar i nuläget på några kopplingar men när det sker bränder på andra håll samma natt måste vi titta närmare på de händelserna också. Därför behöver vi kontakt även med de som har sett eller utsatts för den här typen av skadegörelse, säger Andersson.

Den manlige hyresgästen som utsattes för mordförsöket ska må bra efter omständigheterna.

– Han behövde ingen långvarig sjukhusvistelse. 

Har han berättat något om bakgrunden till händelsen?

– Det är inget vi kan gå in på just nu, säger P-O Andersson som inte vill säga något om eventuella motiv till det misstänkta mordförsöket och den anlagda lägenhetsbranden på Edeforsgatan. 

Om du vet mer rörande branden på Edeforsgatan 25 – ring polisen på 11414.

undefined
"Vi har en ganska klar bild av vad som hände men vi är fortsatt intresserade av mer information kring branden på Edeforsgatan 25", säger krominalkommissarie P-O Andersson.
Gripen, anhållen, häktad

När ett brott har skett börjar polisen göra en brottsutredning. Den kallas förundersökning.

Gripen: Polisen kan gripa dig om de misstänker att du har begått ett brott. En gripen person har rätt till försvarare. 

Anhållen: Åklagaren kan besluta att anhålla dig om det anses viktigt för utredningen. Om du blir anhållen är du inlåst i en cell, dock högst i tre dagar. Senast klockan tolv den tredje dagen måste åklagaren bestämma om du ska släppas ut, eller komma till domstolen.

Häktad: Åklagaren kan även begära att du som misstänkt ska häktas, vilket bestäms av domstolen. Den som på sannolika skäl – den starkare misstankegraden – är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas, om det finns risk att personen avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Åtalad: När brottsutredningen är färdig bedömer åklagaren om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal i domstol, vilket innebär rättegång i domstol. Om den som är misstänkt erkänner ett mindre allvarligt brott kan åklagaren i stället utdöma böter, så kallat strafföreläggande. Då blir det ingen rättegång.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!