Så vill ungdomarna utveckla "tråkiga" stadsområdet

Ett nytt resecentrum väntas byggas i Luleå och för det krävs idéer och vision. Under fredagen presenterade några av kommunens ungdomar sina drömmar för området vid Floras kulle och Loet. Får vi se norra Sveriges första akvarium?

Alexander Byström, 18, kanaliserade sin inre Hans Rosling när han med finurlighet rimmade fram sitt budskap om ett bättre stadsområde.

Alexander Byström, 18, kanaliserade sin inre Hans Rosling när han med finurlighet rimmade fram sitt budskap om ett bättre stadsområde.

Foto: Gustav Nilsson Bucht

Luleå2024-07-05 19:00
undefined
Flera av ungdomarna tycker att det finns potential i området, särskilt med Floras kulle.

"När ett område transportknutpunkt är, borde det kännas som en viktig plats där

Men i Luleå är ej så fallet, området kan nästan kännas förfallet

Och det märks att det då behöver göras om, så att alla vill besöka området, inte bara vi utan också dem"

Så lät det när Alexander Byström, 18, presenterade sin grupps idéer för ett nytt resecentrum i Luleå.  Han är en av ungdomarna som under tre veckors tid feriejobbat med att stadsplanera området vid Floras kulle och Loet, där det nya resecentrumet planeras att byggas. Under fredagsförmiddagen redovisade ungdomarna sina idéer på hur man kan göra området så attraktivt som möjligt. 

undefined
Alexander Byström, 18, kanaliserade sin inre Hans Rosling när han med finurlighet rimmade fram sitt budskap om ett bättre stadsområde.

Ungdomarnas presentationer ägde rum i LKAB-salen på Luleå tekniska universitet inför en intresserad och engagerad publik. Bland det som redovisades av grupperna fanns till exempel SWOT-analyser av områdets nuvarande skick samt framtida potential. 

Något som samtliga grupper tycker saknas i området vid Floras kulle och Loet är, rent krasst, skäl att vara där. Men det vill de ändra på. Publiken fick höra förslag om att bygga allt från aktivitetscenter till norra Sveriges första akvarium. 

undefined
Feriearbetarna fick instruktioner att inte ta hänsyn till någon budget och hade därför friheten att drömma med sina idéer.

En av de tre grupperna som jobbat med projektet i sommar består av Sixten Isaksson, Max Dahlén och Vilmer Bergenstråle. Tillsammans presenterade dem en rad olika förslag inför framtiden, som att exempelvis utöka parkytorna på Floras kulle och göra om nuvarande tågstationen till ett museum. 

Om ni fick möjligheten att genomföra ett av era förslag, vad hade ni gjort?

– För mig hade det varit att sätta tågrälsen under marken då det hade gett mycket utrymme att göra andra saker ovanpå, säger Sixten Isaksson.

– Jag skulle göra en strand vid Skurholmsfjärden samt gång- och cykelbanor längs med den. Det hade både blivit fint och lättare att ta sig fram, säger Max Dahlén.

– Jag hade velat göra ett centrum och ett torg där busstationen står nu. Jag tror att det hade kunnat locka dit fler personer, säger Vilmer Bergenstråle.

undefined
Vilmer Bergenstråle, 16, Max Dahlen, 16, och Sixten Isaksson, 18.

Ingen av killarna i gruppen känner sig i dagsläget särskilt sugna på att göra karriär på stadsplanering i framtiden, men beskriver de här veckorna som en intressant upplevelse.

– Det är kul att fundera över hur det kommer att se ut i framtiden och ha möjligheten att influera det, säger Sixten Isaksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!