Enkät: Hur vill ni göra Luleå tryggare?

Narkotikahandeln utgör basen för många av de kriminella nätverkens huvudinkomst, med våldsamma uppgörelser och fler mängdbrott som följd. Hur vill Luleås politiker göra kommunen till en tryggare plats?

Luleå2022-08-13 11:00

Carina Sammeli, (S)

Luleå är en trygg kommun att bo i, det visar trygghetsmätningar, men det betyder inte att det saknas utmaningar. Alla ska kunna känna sig trygga i Luleå, oavsett var i kommunen de befinner sig. Vi jobbar strukturerat med trygghetsskapande åtgärder. Vi ska röja längs gång- och cykelvägar och belysa dem bättre, agera mot klotter och skadegörelse, genomföra trygghetsvandringar och lägga ett stort fokus på arbete mot narkotika och missbruk. Väktare, trygghetskameror och grannsamverkan kan vara ett bra komplement till andra åtgärder för att öka tryggheten. 

Samuel Ek (KD):

Måste först få säga att vi Kristdemokrater i Luleå redan denna mandatperiod fått igenom att kommunen tillsammans med polis, civilsamhälle och näringsliv ska samverka enligt en modell som heter EST (Effektiv Samordning för Trygghet) trots motstånd från de styrande. Det är vi stolta över. Vi ska vidare förebygga brott genom att ge familjerna det stöd de behöver. Luleå kommun ska stödja föräldrar när de behöver stöd. Vi ska även ge bättre förutsättningar för aktivitet och gemenskap ute i våra bostadsområden.  

Tomas Söderström (L):

För att göra Luleå tryggare behöver vi både en stålhandske och en lovikkavante i politiken. Med kraft och med värme. Vi har föreslagit trygghetsvakter som ett komplement till polisen i väntan på att fler poliser. Vi har också föreslagit kameror på otrygga platser. 

Skolan ihop med socialförvaltningen är den enskilt viktigaste delen som politiken kan jobba med för att förebygga otrygghet. Samverkan mellan dessa förvaltningar är a och o för det förebyggande arbetet. Vi vill också inkludera näringslivet i arbetet mot otrygghet som har koll på vad som sker i samhället. 

Carola Lidén (C):

Trygghet handlar om goda miljöer och Centerpartiet vill att alla bostadsområden, byar och stadsdelar ska hållas levande, trygga och trivsamma. Medborgardialoger ska göras i områden som anses otrygga och kameraövervakningen ska utökas om behov finns.

Det förebyggande arbetet ska vara särskilt prioriterat för barn och ungdomar. Samarbete mellan skola, fritid, föreningsliv, föräldrar, socialarbetare och polis är viktigt.

En trygg uppväxt för Luleås barn och ungdomar är nyckeln till att minska utanförskap senare i livet. Därför är det viktigt med tidiga och välriktade insatser där behov finns.

Nina Berggård (V):  

Det räcker inte med fler poliser utan kommunen måste satsa på förebyggande arbete för att förhindra kriminalitet och segregation. Ett jämlikare Luleå är ett bättre Luleå.

Vi vill att socialförvaltningen ska inrätta en grupp fältassistenter som ska arbeta uppsökande och förebyggande för att upptäcka barn och ungdomar som riskerar att dras in i kriminalitet och drogmissbruk.

Evelina Rydeker (MP):

● Vi vill ha trivsamma stadsdelscentrum som invånarna är stolta över och som många vill besöka.
● Föreningar som arbetar för ett aktivt kultur-och idrottsliv, särskilt för barn, unga och äldre ska stöttas.
● Ökat stöd till EQ-mottagningen och FREDA-mottagningen mot våld.
● Alla ska kunna känna sig säkra och trygga. Vi vill utbilda och anställa fler poliser, jobba förebyggande för att motverka kriminalitet och sätta stopp för den organiserade brottsligheten.
● Alla, oavsett ursprung och förutsättningar, ska få rätt stöd.

Anders Josefsson (M):

Luleå är generellt en trygg plats men oroväckande tecken visar att detta är på väg att förändras. Vi måste säkerställa tryggheten i hela kommunen och vägar för att uppnå detta kan vara insatser med slyröjning och belysning vid gång- och cykelvägar samt bevakning och trygghetskameror på utsatta platser. Med bra planering och gemensamma ansträngningar kan man fysiskt bygga bort många otrygga platser.

Bo Larsson (SD):

Trygghet börjar i hemmet. Jag tror att föräldrarna i utsatta områdena ofta har tappat handen om situationen och vi som samhälle måste ta större plats och visa oss. Vuxna människor måste ha mer civilkurage. Olydiga ungdomar har alltid funnits. Det är inte bara en polisiär eller politisk fråga. Det är en civil fråga för Luleåborna i allmänhet. Exakt hur vi får bukt med otryggheten är svårt att säga. Luleå har redan en situationen med både täckt och reellt våld bland ungdomar och det cirkulerar även mycket narkotika. Socialen och skolan skulle kanske kunna ta ett större ansvar för att stävja ungdomarna i en tidig ålder innan det är för sent. 

Jonas Brännberg (RS):

Vi vill ha fritidsgårdar för unga och drogfria mötesplatser för alla åldrar i hela kommunen och anställa fältassistenter/”trygghetsvärdar” för allas trygghet. I spåren av pandemins isolering och en backlash mot #metoo har mäns våld mot kvinnor av allt att döma trappats upp. RS kräver uppvärdering av kvinnodominerade yrken, utbildning om våld i nära relationer, mer resurser till kvinnojouren och åtgärder för tryggare utemiljö - tex förbättrad belysning och sikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!