Så vill partierna utveckla äldreomsorgen

Jonas Brännberg, Rättvisepartiet, och Nina Berggård, Vänsterpartiet.

Jonas Brännberg, Rättvisepartiet, och Nina Berggård, Vänsterpartiet.

Foto: Göran Ström

Luleå2018-07-20 05:00

Centern

Carola Lidén, gruppledare: "Personalen är den främsta resursen de är helt avgörande både för bemötandet och för en hög kvalitet inom vården och omsorgen. Verksamheterna ska ha rätt förutsättningar, vikarier och ekonomi för att utföra tjänsterna på ett kvalitetssäkert sätt. Utgångspunkt är att öka makten över det egna livet för alla äldre, det är en självklarhet att den enskilde själv ska få bestämma vem de vill ha som utförare. De vård och omsorgsboenden som finns idag ska vara kvar samt att vi vill få fler vårdaktörer så att vardagsmakten hos de äldre bli större genom ökad valfrihet och tydligare rättigheter".

Kristdemokraterna

Samuel Ek, gruppledare: "Dels måste vi bli en bättre arbetsgivare. Delade turer som fortfarande finns kvar ska bort. Möjligheten för personal att känna att man räcker till är viktig att uppnå. Vi i KD vill införa en äldreboendegaranti som innebär att alla över 85 år, som vill, ska garanteras plats på ett boende. Vi vill att en hemtjänsttagare under en 14 dagarsperiod max ska träffa 10 personer ur personalstyrkan. Vi vill även införa ett frivilligt hälsofrämjande samtal för alla över 80 år och som inte har en insats av äldreomsorgen. Bland annat för att förhindra ensamhet. Man ska kunna lita på äldreomsorgen i Luleå".

Landsbygdspartiet

Erland Nilsson, gruppledare: "Våra pensionärer, våra gamla människor som till stor del byggt vårt samhälle skall på ålderns höst ha en dräglig tillvaro. Det skall finnas en pension som det skall gå att leva på. Vi ska inte leva i ett bidragssamhälle. För den som önskar att flytta från sitt hem i ”tidig” ålder skall kommunen kunna erbjuda trygghetsboende. Det skall finnas en lättillgänglig närsjukvård när man behöver den. Det skall finnas en närhet till bank och post. När jag inte orkar med att bo i hemmet skall kommunen bereda mig plats på äldreboende. Kompetensförsörjning samt tillräckligt med personal är viktigt".

Liberalerna

Thomas Olofsson, gruppledare: "I dag kan man bara välja mellan kommunen och kommunen. Fler alternativ inom äldreomsorgen skulle innebära att kommunen får konkurrens och de måste bli duktigare på att både ta hand om kunderna och personalen. Vi anser att det behövs en personalpolitik där kommunens anställda känner större delaktighet så att de på ett bättre sätt kan göra sitt jobb och få de äldre att känna trygghet. Dessutom vill vi att Större hänsyn ska tas till ensamhet och otrygghet när platser fördelas i vård- och omsorgsboende, och den som är över 85 ska ha rätt till plats där".

Miljöpartiet

Jan Nyberg, gruppledare: "Miljöpartiet ser att hemtjänsten i Luleå kommun får lågt betyg av de äldre jämfört med övriga Sverige. Därför måste de äldre ges ökat inflytande över den hemtjänst de betalar för. Personalen ska ges större inflytande över sin arbetssituation och arbetsmiljö. Minskad stress och ökad trivsel i arbetet gynnar också de äldre. Maten till alla äldre bör tillagas så nära som möjligt, vilket även skapar mer jobb lokalt. Demensvården måste utvecklas. Vi ser även positivt på kompletterande äldrevård i privat regi som kan ske i mindre skala, eller med olika inriktning, exempelvis med djur".

Moderaterna

Anders Josefsson, gruppledare: "På samma sätt som för skolan tror vi att serviceassistenter som avlastar den ordinarie personalen är en väg för att lösa kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Vi vill också att externa aktörer inom hemtjänst och äldreboenden ska ges möjlighet att etablera sig i Luleå, detta ger ett ökat utbud och höjd kvalité via konkurrensutsättning. Den enskilde får möjlighet att själv bestämma utförare med en omsorgscheck som motsvarar det behov som avtalats med kommunen. Var och en får möjlighet att fritt själv anlita något av de hemtjänstföretag eller vårdboenden som certifierats av kommunen".

Rättvisepartiet

Jonas Brännberg, gruppledare: "Åratal av nedskärningar, försämrade villkor, omorganisationer ovanför personalens huvuden, nya arbetsuppgifter utan mer tid till fortsatt låga löner har lett till dagens kris. Borgarna och sjukvårdspartiets alternativ är mer privatiseringar men stafettläkare och miljardrullningen till Nya Karolinska visar hur det blir sämre och dyrare. Enda sättet att vända utvecklingen är att kraftigt höja personaltätheten och rejält förbättra arbetsvillkor och löner. Avskaffa ofrivilliga delade turer, inför 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön! RS vill omfördela 141 miljoner kr/år till omsorg och skola".

Socialdemokraterna

Niklas Nordström, kommunalråd: "Luleå har god tillgång till vårdplatser. Det kommer finnas ännu fler vård- och omsorgsplatser när Luleåborna blir äldre. Vi utvecklar äldreomsorgen med fler mötesplatser, nya äldreboenden och en modern hemtjänst i egen regi. Vi satsar på trygghetsplatser för de mest sjuka och korttidsboenden för den som behöver det. Navet med Anhörigcentrum och Demenscentrum utvecklas. Äldreomsorgen i Luleå ska kännetecknas av gott bemötande och bra service, därför införs en Äldresupport. Luleå säkrar kompetensförsörjningen av personal och investerar i ny välfärdsteknik för att klara framtidens äldreomsorg".

Sverigedemokraterna

Per Göransson, ordförande SD Luleå: "Sverigedemokraterna i Luleå har som enda parti sagt att alla inom omsorgen måste ha rätt till heltidstjänster. Vi glömmer inte det löftet som gavs från kommunledningen vid tidigare val, men som aldrig har genomförts. Vi ser att t ex. Bodens kommun håller på att lyckats med detta. Äldreomsorgen i Luleå fungerar förhållandevis bra. Risken finns att omsorgsenheterna, med sittande majoritet, slås ihop och då kommer kvaliteten försämras avsevärt. Kommunen pratar redan om besparingar då invandringen och befolkningsökningen kostat på. Sverigedemokraterna vill absolut inte spara på omsorgen".

Vänsterpartiet

Nina Berggård, gruppledare: "Vänsterpartiet vill bygga trygghetsboenden för att möjliggöra självständighet så länge som möjligt. Hemtjänsten ska ta fasta på den enskildes frihet att välja vilka behov av stöd som ska tillgodoses. Det är hemtjänst med verklig valfrihet. När det inte längre är möjligt med eget boende ska vi ha full behovstäckning inom kommunala vård- och omsorgsboenden. Luleå kommun ska erbjuda vård- och omsorgsboenden utan privata vinstintressen. Vi ska utveckla möjligheterna med vårdavdelningar som tillgodoser olika kulturer och språkgrupper. Slutligen ska alla offentliga lokaler vara tillgängliga för alla".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om