Regeringen har uppmanat landets kommuner, regioner och statliga myndigheter att spara in på energianvändandet. Även de i norra delen av landet som inte haft lika höga pristoppar som i elprisområde 3 och 4.
– Vi har en stor grön omställning i norra Sverige som är väldigt elintensiv, så all el som finns att tillgå behövs. Därför kan vi inte slösa nu. Alla måste ta detta på allvar, oavsett var i Sverige man befinner sig, sade civilminister Ida Karkiainen (S) när hon besökte Kiruna.
Men hur ska Luleå kommuns verksamheter spara på elen? Vi ställde den frågan till samtliga gruppledare i kommunfullmäktige.
Socialdemokraterna, Carina Sammeli: Vi behöver spara energi där vi kan, och om möjligt producera egen energi. Då kommunen har bundna elpriser och ligger i elområde 1 är vi mer oroliga för inflationen an för elpriser för kommunens del. Men även kommunen behöver minska sin energiförbrukning, tex genom ledlampor och sänkta inomhustemperaturer. På längre sikt är det möjligt att bygga mer energieffektivt och bygga mer solceller på taken på våra fastigheter.
Moderaterna, Anders Josefsson: Genom investeringar i ny teknik öka styrningen av fastigheternas inomhusklimat och kunna sänka temperatur och ventilation när ingen vistas i lokalerna. Datorer och annan utrustning ska automatiskt stängas av när arbetsdagen är slut. Tilläggsisolering av väggar och tak samt utbyte av fönster där detta är möjligt.
Miljöpartiet, Evelina Rydeker: Ta vara på solen. Luleå är en solstad! Gör kraftiga satsningar på solenergi och installera solceller på alla lämpliga kommunala byggnader. Vi behöver såklart också spara så; optimera fjärrvärmeanvändningen, vattenförbrukningen, våra ventilations- och elsystem. Och självklart; byt ut gammal belysning till led-lampor. Luleå ska gå i framkant, en modern kommun som satsar långsiktigt och smart.
Vänsterpartiet, Nina Berggård: Vi måste se över alla möjligheter till energibesparing i kommunens verksamheter. Det kan vara allt från att släcka ljus i stadshuset om kvällarna till system för kontroll på elförbrukning i lokaler som inte används 24/7.
Sverigedemokraterna, Leslie Bailey: Vårt förslag är att börja släcka lysena på natten, inte i hela kommunen men exempelvis kommunhuset. Det måste börja med att kommunledningen börjar spara och sedan kan övriga i kommunen också börja spara, de måste vara en förebild.
Liberalerna, Thomas Söderström: Liberalerna har länge drivit frågan om att kommunen behöver ställa om sin konsumtion av el. Kommunen ska enligt oss fokusera på två saker dels vill vi införa ett system för kommunens förvaltningar där det ska göra skillnad om man sparar eller slösar energi oavsett el eller värme (el som går till att ladda elbilar ska inte räknas med när kommunen ska spara på elen eftersom det är bra för klimatet att köra på el).
Vi vill också att kommunen ska öka sin egen självförsörjning av el genom att installera solpaneler på kommunala anläggningar. Det är kostnadseffektivt sätt att producera el utan större mängd underhåll. Vi vill i samband med satsningen på Svartön se om det är möjligt antingen via Luleåenergi andra aktörer installera solpaneler på dom allvädersterminaler som kommer byggas där, det skulle isåfall vad vi vet kunna bli Sveriges största solpanelsanläggning på tak. Att investera i solpaneler kommer på sikt generera mer pengar till verksamheterna då en solpanel efter avskrivning producerar näst in till gratis el till kommunen.
Centerpartiet, Carola Lidén: Man måste börja med att se till att lampor och det släcks under kvällar samt nätter på de lokaler som Luleå kommun äger, för det görs inte på alla lokaler. Men också att man ser till att stänga ner datorer och liknande, så de inte står på stand by och drar energi, på förskolor och arbetsplatser. Däremot tycker jag inte att man ska dra ner belysningen på vägarna, den måste finnas för det handlar om trygghet och säkerhet.
Det är viktigt att vi sparar energi. Och för att spara mer energi i våra lokaler kan man även ge en slags belöning. Till exempel om en förskola har en ganska hög energiförbrukning och de kan lyckas sänka energiförbrukningen kan de få en belöning för det.
Rättvisepartiet, Liv Shange Moyo: Trots att det finns ett elöverskott i Sverige är det såklart bra att spara el för klimatets skull. Vi vill att Luleå kommun och Lulebo ska klimatrenovera alla fastigheter. Det görs redan mycket som lågenergibelysning, timers och liknande som ser till att utrustning inte drar el när den inte används, det borde såklart användas överallt. Vi skulle också vilja se satsningar på solceller! Vi skulle gå emot eventuella förslag på sänkta inomhustemperaturer, det går ut över brukare och personal och går inte att rättfärdiga när Luleå oavsett värmer upp fastigheter med billig fjärrvärme.
Kristdemokraterna, Samuel Ek: Det finns inte en enda lösning utan vi pratar om "många bäckar små". Man brukar säga att det man mäter, det förbättrar man. Får oss är det viktigt att vi blir aktiva ägare av våra fastigheter och att där kan vi effektivisera mycket. Teknik finns för att mäta och styra så att vi använder el bara när den behövs. Gör en analys av all energikonsumtion inom kommunens fastighetsbestånd när det gäller värme, ventilation och belysning.
Sen måste vi lyssna på var de som jobbar i verksamheter ser att det finns saker att göra. Kommunens verksamheter har idag uppdrag att hitta lösningar för att använda mindre el och vi ska bli bättre på följa upp detta. Man kan t ex sänka energikonsumtionen påtagligt genom att installera ledlysrör som inte kräver att man byter själva armaturen, det blir en snabb återbetalning på en sådan investering. Det handlar inte om att människor ska frysa i mörka lokaler men det går att kapa effekttoppar på ett genomtänkt sätt som är bra för både plånbok och miljö. Vi måste också komma ihåg att vi nu byter ut exempelvis våra smutsiga fordon till el vilket kommer att öka vår elanvändning och där för blir just effektiviseringsarbetet viktigt år efter år.
Landsbygdspartiet, Erland Nilsson: Vi svenskar är så bortskämda så de blir nog svårt att få medborgarna att förstå allvaret i varför vi måste spara på många saker för att klara framtiden.
Sjukvårdspartiet, Dan Ankarholm: Inledningsvis behövs en skyndsam inventering över var i kommunen vi har dom största ”elslukarna” för att därefter besluta om åtgärder för elransonering där det är möjligt. Ett viktigt exempel är kommunens fastighetsbestånd. Att ta reda på hur och var i varje byggnad som energi förbrukas. Det blir då ett underlag för beslut om vilka maskiner som bör bytas ut och vilka energibesparande renoveringar som ska prioriteras. Det bör också snabbutredas om var det är möjligt att förse kommunens fastigheter med solpaneler på taken.