Så upplevde lokföraren olyckan

Malmtågets lok började plötsligt gå lätt. Lokföraren förväntade sig en knuff från vagnarna men i stället slog nödbromsen till och tåget tvärstannade.

Ett omfattande röjningsarbete krävdes efter urspårningen.

Ett omfattande röjningsarbete krävdes efter urspårningen.

Foto: LKAB

Luleå2021-12-03 19:45

Urspårningen inträffade tidigt på morgonen den 7 november. Ett malmtåg var på väg från LKAB i Malmberget till utskeppningshamnen i Narvik när 38 av tågets vagnar gick av rälsen på sträckan Sikträsk–Linaälv.

Av LKAB:s anmälan till Arbetsmiljöverket framgår att lokföraren först inte förstod vad som hänt. Till att börja med konstaterades att kontaktledningen var spänningslös samt att den var i kraftig gungning. Föraren kontaktade fjärrtrafikledningen som efter samtal med eldriften visste berätta att nödstopp hade löst ut och att man skulle försöka återställa.

När föraren sedan tittade ut genom sidofönstret syntes att en kontaktledningsstolpe lutade mot vagnarna. Snart stod det klart att det rörde sig om en urspårning.

”Lokföraren ringer upp fjärren igen och meddelar att det inte ser bra ut och att de inte ska försöka slå på spänningen igen”, skriver LKAB.

Även om föraren klarade sig oskadd blir händelsen ett tillbudsärende för Arbetsmiljöverket.

”Om loket spårat ur så hade det kunnat få allvarliga konsekvenser för lokföraren”, heter det i anmälan.

Vidare skriver LKAB:

”Lokföraren blev milt skärrad av händelsen och har efter olyckan omhändertagits enligt rutin med bland annat kamratstöd, samtalsstöd hos företagshälsovård, läkarundersökning och uppföljande samtal med närmaste chef”.

Olyckan orsakade åtta dygns stopp på den aktuella sträckan. Orsakerna till urspårningen utreds av Statens haverikommission, samt av LKAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!