Så snabbt får du träffa läkare på Luleås olika hälsocentraler

Hur snabbt du får träffa en läkare eller annan legitimerad vårdpersonal kan variera mellan hälsocentralerna i Luleå. Norrbottens-Kuriren kan nu visa siffror på hur stor andel patienter som får en bedömning inom tre dagar.
– Det handlar om att ge medborgarna så snabb hjälp som möjligt, säger Krister Berglund, chef för division nära på Region Norrbotten.

Bytet till journalsystemet Cosmic har tagit kraft från vårdpersonal och kan tillfälligt påverka väntetider till läkare. "Det är en stor arbetsbörda. Men det är en helt nödvändig förändring och vi kan inte avstå från den", säger Krister Berglund.

Bytet till journalsystemet Cosmic har tagit kraft från vårdpersonal och kan tillfälligt påverka väntetider till läkare. "Det är en stor arbetsbörda. Men det är en helt nödvändig förändring och vi kan inte avstå från den", säger Krister Berglund.

Foto: Linda Kask

Luleå2024-11-08 11:00

En medicinsk bedömning handlar om att patienten får träffa till exempel en läkare, sjuksköterska eller annan legitimerad personal inom tre dagar. Statistiken (se faktaruta) i det här fallet gäller hälsocentralerna i Luleå.

Ett skäl till att patienter kan få vänta mer än tre dagar är läkarbristen.

– Många hälsocentraler har haft svårt att få tag i läkare, säger Krister Berglund.

Att fylla luckor med inhyrd vårdpersonal var trögt under våren, i och med ett nytt nationellt avtal gällande inhyrd vårdpersonal. Dock ser Berglund en ljusning när det gäller möjligheten att få in inhyrda läkare igen.

– Inför sommaren var det väldigt svårt, det har till viss del ändrats under hösten, säger Krister Berglund.

undefined
Björkskatans hälsocentral balanserar precis på 90 procents-målet. "Man ska ha rätt till en medicinsk bedömning i någon form inom tre dagar", säger Krister Berglund.

Målet är att ligga över 90 procent, och det gör alla hälsocentraler i Luleå perioden januari till augusti 2024. 

Björkskatans hälsocentral, som är Luleås näst största efter Stadsviken sett till antal listade patienter, klarar precis målet.

– Om man ligger lågt är det för att man har brist på resurser av olika slag, säger Krister Berglund.

Örnäsets hälsocentral ligger bäst till i Luleå med sina 99 procent.

Hur allvarligt är det att vara under målet?

– Det är något vi inte vill. När vi ligger under det vi är målsatta för jobbar vi direkt med åtgärder för att komma tillrätta med det. Det är helt nödvändigt för oss, säger Berglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!